Anadolu'nun en eski çivisiz camileri
Tarih boyunca Müslümanların toplanma, karar alma, ibadet ve sosyalleşme mekanı daima camiler oldu. İnşa edildikleri toprakların ruhunu yansıtan mekanlar olan camiler, Müslümanlar için hayati derecede önemliydi. Bu sebepten dolayı ahşap, taş, mermer başta olmak üzere 1071 tarihinden itibaren Anadolu'da binlerce cami yapıldı. Anadolu topraklarında göze en güzel gelen, geçiciliği en çok simgeleyen ise ahşap camilerdi. Sizler için Anadolu'da en eski ahşap camileri araştırdık.
Göğceli Camii
💠 Ülkemizdeki en eski ahşap cami olarak kabul edilen Göğceli Camii, Samsun'un Çarşamba ilçesinde bulunuyor. Cami, 1206 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında inşa edilir.
💠 Her yıl binlerce insanın büyük bir merakla ziyaret ettiği ülkemizin en eski ahşap camisinin temelinde ahşap yığma tekniği bulunur. Yapının bu kadar uzun süre ayakta kalmasının sırrı burada saklıdır.
Ahşap yığma tekniği nedir?
İskelet sistemine sahip olmayan, duvarlarının taşıyıcı nitelikte olduğu, tuğla,taş gibi elemanların üst üste konularak ve harçla bağlanarak, elemanların düşey yükleri birbirine aktarmasına esasına dayalı çalışan yapısal sistem.