Anadolu'nun en eski çivisiz camileri
Tarih boyunca Müslümanların toplanma, karar alma, ibadet ve sosyalleşme mekanı daima camiler oldu. İnşa edildikleri toprakların ruhunu yansıtan mekanlar olan camiler, Müslümanlar için hayati derecede önemliydi. Bu sebepten dolayı ahşap, taş, mermer başta olmak üzere 1071 tarihinden itibaren Anadolu'da binlerce cami yapıldı. Anadolu topraklarında göze en güzel gelen, geçiciliği en çok simgeleyen ise ahşap camilerdi. Sizler için Anadolu'da en eski ahşap camileri araştırdık.
Giriş Tarihi: 25.05.2024
17:05
Güncelleme Tarihi: 25.05.2024
17:19
💠 Cami içinde köşe olarak tanımlanan noktalarda kurtboğazı geçmeler, duvar boyunca tek parça olarak uzatılan , ahşap perdeler kullanılarak inşa edildi.
💠 Aynı anda 300 kişinin namaz kılabildiği caminin inşası ile alakadar en bilindik rivayet Malazgirt Zaferi 'nin ardından Anadolu'ya gelen dervişlerin camiyi inşa ettikleri yönünde.
💠 Dile kolay tam 818 yıldır ayakta olan Göğceli Camii hem tarihi olarak hem de sanatsal açıdan yıllara meydan okumayı sürdürüyor.
💠 Yerden yaklaşık 70 cm yukarıda olması sayesinde bölgede hakim olan rutubetten, zeminde bulunan deprem takozları sayesinde ise 8 asırdır gerçekleşen deprem lerden etkilenmiyor.
TÜRKİYE'DEKİ 4 ULU CAMİ
💠 Anadolu ahşap mimarisi nin en güzel örneklerinden biri olan Göğceli Camii, adını ise "göç ehli" tamlamasının zamanla geçirdiği değişim sonucunda alıyor.
💠 Duvarlarında sadece kestane ağac ı, geri kalan kısımlarında ise dişbudak ağacı ve karaağaç kullanılan Göğceli Camii tüm zarafeti, güzelliği ile ziyaretçilerini etkilemeyi sürdürüyor.
💠 1366 tarihinde Candaroğlu Beyliği döneminde Kastamonu'nun Mahmutbey Köyü'nde inşa edilen cami güzelliği ile insanların ziyaret ettiği bir mabet .
💠 Çivisiz olarak bindirme tekniği ile inşa edildiği için cami yörede, Çivisiz Camii olarak biliniyor. Şehir merkezinden 15 kilometre uzakta olduğu için ziyaretçilerin göz bebeği konumunda.
Bindirme tekniği nedir?
Bindirme kemer, yatay konumlandırılmış taşların üst üste bindirilip basamak basamak ileri doğru çıkartılması ve bu sayede ortada bir açıklık bırakmaları suretiyle elde edilen kemer benzeri bir yapım ögesidir.
İSTANBUL'DA MUTLAKA GİDİLMESİ GEREKEN 5 OSMANLI CAMİSİ
💠 Diğer çivisiz camilerden farklı olarak dışı taş kaplama olan mabedin iç kısmında tamamen ahşap kullanılmış. Türk ve Ermeni ustaların imzasını taşıyan mabed, her biri 8 metre olan 4 ahşap sütun üzerine oturtularak bindirme tekniğiyle inşa edilmiş.
💠 Caminin kapısı ayrıca öne çıkıyor. Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah ustanın yaptığı eser güvenlik gerekçesiyle Kastamonu Liva Paşa Konağı Etnografya Müzes i'nde tutuluyor.