Arama

Kitap Tahlili

Altı çizili satırlar: Kırık bir kalbin aksi Nurettin Topçu’dan Var Olmak

Altı çizili satırlar: "Kırık bir kalbin aksi" Nurettin Topçu'dan Var Olmak

Var olmayı nasıl tanımlarız? Yüzyıllardan beri insanlığın kadim meselelerinden biri olan varlık, birçok disiplinin konusu olmuş, filozoflardan, bilim insanlarına, şairlerden sanatçılara kadar her kesimin kalem oynattığı bir kavram haline gelmiştir. Var olmanın kesin bir tanımlaması yapılmış mıdır bilinmez fakat her kalemin elinde farklı şekilde yoğrulan bu olgunun, zenginleşerek dimağlarımıza yeni kapılar araladığı kesindir. Varlık konusuna kendine has yorumlar getirenlerden biri, hiç kuşkusuz edebiyat ve düşünce dünyamızın seçkin isimlerinden Nurettin Topçu’dur. Altı çizili satırlar serimizi, Nurettin Topçu’nun Var Olmak isimli eserinin tahliliyle başlatıyoruz…

Osmanlı’nın ilk uzay romanı

Osmanlı’nın ilk uzay romanı

Bilim kurgunun bizlere sunduğu fantastik yaşam, bugünün dünyasında hayatın zorluklarına karşı bir kaçış noktası oluşturarak, hayal dünyamızı zenginleştiriyor; ufkumuzu açarak başka evrenlere kapı aralıyor. Peki, Osmanlı döneminde de edebiyatımızda bilim kurgu eserlerinin kaleme alındığını biliyor muydunuz? Ya da Osmanlı'nın ilk uzay romanının adını? "Bugünün gerçekleri dünün hayalleridir" sözünün kanıtı niteliğinde, bilim kurguya dair bir asır öncesinin hayal dünyasına gidiyoruz…

Cihanın fazılı, zamanın kamili Ahmedi ve İskendername hakkında bilgi...

Cihanın fazılı, zamanın kamili Ahmedi ve İskendername hakkında bilgi...

Alim, fazıl, kamil, Mevla olarak ifade edilir, fakat ne doğum yılı bellidir ne de ölüm yılı… İlk eğitimini nerede ve kimlerden aldığını bilmiyoruz. Hayatına dair bilgi veren kaynaklar, genellikle konuya memleketi ile başlasa da, bu konu dahi ihtilaflıdır. Osmanlı şiirinin kurucularından olarak birçok alimin kalemine zuhur etmiştir. Ama onu öyle güzel hatırladığımız bir eseri var ki asırlar öncesinde cihan imparatorlarına dahi bu eserle öğütler vermiştir. Sizleri 14. yüzyılda Anadolu'da yetişmiş en büyük divan şairimiz olan Ahmedi ve kaleme aldığı İskendername'sine doğru bir yolculuğa çıkarıyoruz.

Araba Sevdası hangi yönleriyle realist bir romandı?

Araba Sevdası hangi yönleriyle realist bir romandı?

Araba Sevdası, yıllar evvel bugün vefat eden Recaizade Mahmud Ekrem'in 1898 yılında yayımlanan ilk ve tek romanıdır. 1898 yılında yazılan eser, Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir. Romanın başkahramanı Bihruz Bey, tam da dönemin burjuva gençliğinin olması gerektiği gibi Fransız kültürüne hayran züppe bir gençtir ve bu gencin yaşamı üzerinden, dönemin İstanbul'unda görülen kimi cahilce davranış kalıpları, eğlence ve zevk yaşamı anlatılmaktadır. Peki, edebi bir akım olarak realizm nedir, nasıl ortaya çıkmış ve ilkeleri nelerdir? Türk edebiyatındaki ilk realist roman olan Araba Sevdası hangi yönleriyle realizme yaklaşır? İşte tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası sizlerle...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN