Hadis ilminin büyüklerinden: İmam Suyuti
Tarih boyunca İslam alimleri çalışmaları ile hem halkı eğitmiş hem de bir ilmi havza tesis etmişlerdir. İbn Hacer Askalani'den kısa bir süre sonra yaşayan İmam Suyuti, kendisini hadis ilmine vakfeden, anlayış ve kavrayış kapasitesi yüksek bir alimdir. Yazdığı eserler ve yetiştirdiği talebeler ile gönül coğrafyamızın bir gül bahçesi haline gelmesinde katkısı olan İmam, aynı zamanda binlerce hadisi ezberinde tutan bir hadis hafızıydı.
İMAM SUYUTİ'NİN HAYATI
🔵 Tam adı Celâleddîn Es-Süyûtî olan İmam, 1445 yılında Kahire'de doğdu. Suyuti'nin ilim ile iştigal olma süreci babasının onu medreseye bırakması ile başladı.
🔵 Meşhur hadis alimi İbn Hacer el-Askalânî'nin öğrencilerinden olan babası, hastalığı nedeniyle vefat edeceğini anlayınca, Suyûtî'yi medresedeki arkadaşlarına emanet etti. Böylece İmam, ilim tahsiline başlamış oldu.
🔵 Hadis ilmine büyük katkıları olan Suyuti'nin ilim hayatı Kur'an'ı ezberlemekle başlar. Daha sonra hadis ilminin önemli eserlerinden; Cemmâilî'nin ʿUmdetü'l-aḥkâm'ını, Nevevî'nin "Minhâcü't-tâlibîn"ini, İbn Mâlik'in "el-Elfiyye"sini ve Beyzâvî'nin "Minhâcü'l-vüsûl"ünü ezberler.