Hadis ilminin büyüklerinden: İmam Suyuti
Tarih boyunca İslam alimleri çalışmaları ile hem halkı eğitmiş hem de bir ilmi havza tesis etmişlerdir. İbn Hacer Askalani'den kısa bir süre sonra yaşayan İmam Suyuti, kendisini hadis ilmine vakfeden, anlayış ve kavrayış kapasitesi yüksek bir alimdir. Yazdığı eserler ve yetiştirdiği talebeler ile gönül coğrafyamızın bir gül bahçesi haline gelmesinde katkısı olan İmam, aynı zamanda binlerce hadisi ezberinde tutan bir hadis hafızıydı.
Giriş Tarihi: 13.07.2022
15:48
Güncelleme Tarihi: 06.06.2024
09:38
🔵 İmam Suyûtî, Kur'an'ı hıfzetmesinin yanı sıra yirmi bin hadis ezberlediğini de ifade eder. Hadis ilminin dışında; fıkıh, fıkıh usulü, tasavvuf, lügat, edebiyat ve tarih alanında da eserler veren Suyûtî , İslami ilimler alanında çok yönlü olarak kendisinden sonra gelen alimler için büyük bir örnek teşkil eder.
İSLAM'IN DAYANAĞI OLAN DÖRT HADİS-İ ŞERİF
SÜYUTİ'NİN HADİS İLMİNE KATTIKLARI
🔵 Büyük alim, İbn Hacer el-Askalânî'den sonraki dönemde hadis ilmini temsil eden birkaç önemli şahsiyetten biri oldu. Hadis hocalığı yapan Suyûtî, en çok hadis alanında eser vermiştir.
🔵 İbn Tolun Camii'nde imlâ meclisleri kurarak halka açık hadis dersleri veren Suyuti, Şeyhuniyye Medresesi'nde uzun zaman boyunca hadis okutmuştur.
TOLUNOĞULLARI'NIN MISIR'DAKİ NİŞANESİ
SÜYUTİ'NİN HADİS KONUSUNDAKİ DİKKATİ
🔵 Hadis nakli konusunda oldukça titiz olan Suyûtî, vaazlarında ve fetvalarında mevzû hadis kullanmanın sakıncalarına dikkat çekmiştir.
Mevzu hadis nedir?
Hadis olarak uydurulan sözlere verilen genel malumat.
🔵 Yaşantısı ile gerçek İslam alimliği nin nasıl olduğunu en güzel şekilde gösteren İmam Suyuti , hayatı boyunca devletten maaş almamış, ömrünü Allah (CC) yoluna vakfetmiştir .
HADİS USULÜNÜN ZİRVESİ: İBN HACER EL ASKALANİ
SÜYUTİ'NİN EN MEŞHUR ESERİ: EL-CÂMİU'S-SAGIR
🔵 Yetmiş hadis kitabını "Cem'ul-Cevami" adıyla bir arada toplamaya başlayan Suyûtî'nin ömrü bu çalışmaya yetmemiştir. "El-Camiu's Sagır" isimli eseri, tamamlayamadığı bu büyük eserin bir nevi özeti hükmündedir.
🔵 Suyutî, hadislerin sağlamlık derecesini farklı bir usulle ortaya koyduğunu ifade ederken, hadis uydurmakla tanınmış veya yalancılıkla itham edilmiş güvenilir olmayan râvilerden eserine hadis almadığını ifade eder. Bu eserinde 10.010 veciz kavlî hadisi alfabetik olarak sıralamış, hadislerin sağlamlık durumunu ve kaynaklarını kısaltmalarla göstermiştir.
Kavli hadis ne demek?
Efendimizin (SAV) bir husus özelinde belirttiği görüşler.
🔵 Suyûtî'nin bu eserinin başlıca kaynakları şunlardır:
➡ Kütüb-i Sitte ,
➡ Ahmed b. Hanbel (el-Müsned) ,
➡ Dârekutnî (es-Sünen) ,
➡ Deylemî (Müsnedü'l-firdevs) ,
➡ Ukaylî (eḍ-Ḍuʿafâ) ,
➡ Ebü'l-Ferec İbnü'l-Cevzî (el-ʿİlelü'l-mütenâhiye) .
EN ÇOK HADİS RİVAYET EDEN SAHABELER
🔵 Süyûtî'nin henüz otuz yaşına gelmeden eserleri Hindistan'dan Afrika'ya, Hicaz'dan Anadolu'ya ulaşacak kadar meşhur olmuştu. İmam'ın eserlerinin sayısının 300 ile 600 arasında olduğu söylenir.
🔵 Başlıca eserlerinden bazıları:
Hadis ilmine dair eseri: "el-Câmiu's-Sagır" Rivayet tefsirine dair eseri: "ed- Dürrü'l Mensur" İslam hukukuna dair eseri: "el-Eşbah ve'n-Nezair" Ahiret hayatını ele aldığı eseri: "el- Budûrü's-Safire" Peygamber Efendimizin (sav) mucizelerine dair rivayetleri bir araya getirdiği eser: "el-Hasaisu'l Kübra" AYET VE HADİSLER IŞIĞINDA MÜSLÜMANLAR İÇİN HAYIR YOLLARI