İlim için kilometreleri yaya yürüyen Müslüman âlimler
Peygamberimize ilk vahiy "Oku!" emri ile gelmişti. İslam dini, ilmi daima yüceltti; Müslümanlara ilmin peşinden gitmelerini tavsiye etti. İslam coğrafyasının zamanla gelişmesi, ilmin de farklı bölgelere yayılmasını sağladı ve ilim için yapılan yolculukların sayısı her geçen gün arttı. İslam uygarlığının altın çağının yaşandığı yüzyıllarda Müslüman âlimler, ilim için uzun seyahatlere çıktılar; bu yolculuklarda türlü olaylarla karşılaştılar. Öyle ki kimi ömrünü farklı beldelerde geçirdi kimi bir eşkıya nedeniyle her bilgiyi hafızasına nakşetti kimi ise kilometrelerce yolu yaya olarak yürümek zorunda kaldı…
İLİM İÇİN YAPILAN YOLCULUK: RIHLE
Rıhle, bir kimsenin ilim öğrenmek, İslam ve Kur'an'ın esaslarını ve uygulamalarını kavramak, hadis-i şeriflere ulaşmak amacıyla yaptığı yolculuktur.
📕
🔸 İlim için yapılan yolculukların ilk uygulamaları, Peygamber Efendimiz dönemine kadar uzanır.
🔸 Resul-i Ekrem'in peygamber olduğunu duyan kişiler onu tanımak, Kur'an-ı Kerim'i ve İslam'a dair kaideleri öğrenmek maksadıyla bu yolculuğa çıkarlardı.
🔸 Öğrenilen bilgileri kendi memleketlerine dönerek oradakilere anlatırlar; insanlara İslam dini hakkında bilgi verirlerdi.