Eski Orta Asya kültürleri
Türk sanatı ve arkeolojisi açısından oldukça önemli olan Orta Asya'da özellikle Neolitik Çağ'ın ikinci yarısından itibaren bozkır kültürünün ve sanatının temelleri atıldı. Aynı zamanda Türklerin ilk ana yurdu olan bu bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucu yazının buluşundan önceki döneme ait kültür merkezleri ortaya çıkarıldı.
Anav Kültürü
🔶 MÖ. 4.000 - MÖ. 1.000 yıllarını kapsayan bu kültüre, bugünkü Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat yakınlarında Anav bölgesinde yapılan kazılarda rastlanır. Güneşte kurutulmuş tuğlalardan yapılmış evler, at, koyun, sığır besiciliğinin ve çiftliğin yapıldığını gösteren kalıntılar yer alır.
🔶 Bu kültürün başlangıcı, kazılarda bulunan eşyalara uygulanan testlerine dayanılarak en eski MÖ. 7.000 ile MÖ. 5.000 yılları arasına tarihlenir.
🔶 Kazılar sonucunda, bu kültür çevresindeki insanların yerleşik hayat yaşadıkları, tuğladan yapılma evlerde oturdukları, dokumacılık, toprak ve bakır işlemeciliği, koyun, keçi, sığır ve deve besledikleri ve bununla birlikte tarım da yaptıkları ortaya çıkar.
Dünya halıcılık tarihinin en eski mirası: Pazırık