Avrupalı müzisyenlerin Osmanlı'yı anlattığı operalar
Osmanlı kültürü, Avrupa sanatı için her zaman ilgi çekici oldu. Bilhassa 18. yüzyılın Avrupasında, Osmanlı'daki gündelik yaşam, insanların giyim tarzı ve yaşam biçimi, Avrupalı sanatçılara ilham kaynağı olma noktasında en ön sıralardaydı. Bu ilham, Avrupalı opera sanatçılarının eserlerine de yansıdı. Peki, bu operalar masum bir şekilde Osmanlı kültüründen ilham alınarak oluşturulan sanat eserleri miydi? Arka plandaki "dünya görüşü, düşünüş biçimi ve temsiliyet rolü" nelerdi?
Osmanlı kültürünü konu edinen operaların temsiliyet rolü neydi?
19. yüzyıl Avrupa'sında opera güçlü bir düşünme ve algı biçimini ortaya koyan bir sanattı. Batı müziğinde Şark'a olan ilgi ve Şarklı temalar oldukça eskidir. Kaynaklarda geçen bilgilere göre, Avrupa müziğindeki şark etkisi Viyana Kuşatması sonrasında gerçekleşmiştir.
Batı'nın oryantalist bakış açısı sanatın opera kolunda da kendisini göstermiştir. Avrupalılar hayal dünyasında oluşturdukları "Doğu imgesi"ni gizemli bir hale getirerek egzotik bir şekilde opera eserleri vasıtasıyla seyirci önüne sunmuştur. Örneğin, Milano'da sergilenen 2. Mehmet Operası, Osmanlı topraklarında rahatsızlığa sebebiyet vermiş, bunun üzerine İtalyan Dışişlerine başvurulmuştur. Opera'nın izleyici önüne geçmemesine dair herhangi bir müdahalede bulunamayacaklarını bildiren İtalyan hükümeti, operanın sanatçısıyla görüşerek "milli onura karşı herhangi bir saygısızlığa" yer verilmeyeceğine dair bir güvence verileceğini ifade etmiştir.