Ansiklopedik risaleleriyle tanınan felsefe topluluğu: İhvan-ı Safa
İhvân-ı Safâ, 10. yüzyılda Abbasi Devleti'nin son dönemlerinde ortaya çıkmış, dini, felsefi ve siyasi çekişmelerin yaşandığı bir devirde çalışmalarını büyük bir gizlilik içinde sürdürmüştü. Buna karşın görüşleri ve kaleme aldıkları risaleler, daha o yüzyılda geniş bir coğrafyaya yayılmıştı. Kendilerini dini ve ahlaki kaygılarla ortaya çıkan bir topluluk olarak tanımlayan İhvân-ı Safâ topluluğu, bağnazlık, fikir ve mezhep çekişmelerini gidermeyi hedeflemişti.
İHVÂN-I SAFÂ NEDİR?
İhvân-ı Safâ, 10. yüzyılda Irak'ın Basra şehrinde ortaya çıkan ve ortaya koydukları ansiklopedik risaleleriyle tanınan bir felsefe topluluğudur.
🔸 İhvân-ı Safâ topluluğu, Abbasi Devleti'nin son dönemlerinde ortaya çıkmış, dini, felsefi ve siyasi çekişmelerin yaşandığı bir devirde çalışmalarını sürdürmüştü.
🔸 Dini, ilmî, felsefi ve siyasi amaçlar güden bu topluluk, faaliyetlerini gizli olarak yürütmüştü.
🔸 İslam toplumunu fikri bakımdan yeniden derleyip toplama hedefi taşıyan İhvân-ı Safâ, birlik beraberlik, kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışmayı öne çıkarmıştı.
🔸 Kısaca İhvân-ı Safâ olarak anılan bu topluluğun bizzat kendilerince verilen tam adı ise İhvânü's-Safâ ve Hullânü'l-Vefâ ve Ehlü'l-Adl ve Ebnâü'l-Hamd'dır.