Batı’nın iki yüzlülüğünü gösteren insanlık dramı: ‘Bhopal faciası’
İnsanlık yüzyıllardır pek çok felaketle karşı karşıya kaldı. Bu felaketlerin başında gelen endüstriyel kazalar, yalnızca kendi çağında değil gelecek kuşaklarda dahi etkileri hissedilen insanlık dramıdır. Modernizmin getirisi olan sanayileşme, medeniyetleri yüksek gelişmişlik seviyesine taşırken bir yandan insanlığın yıkımı haline gelebiliyor. Bugün bilinen en büyük çevre faciaları Japonya'ya atılan atom bombaları ve Çernobil felaketidir. Pek çok kişi haberdar olmasa da Hindistan'da yaşanan endüstriyel kaza Bhopal Faciası, Çernobil'den bile daha fazla çevresel etki uyandırdı. Peki, Hindistan'da bugün bile etkisini sürdüren Bhopal faciası neydi? Batı hangi noktalarda bu felakette iki yüzlülüğünü gösterdi?
Bhopal’de 1984’de neler yaşandı?
2 Aralık 1984'de Hindistan'ın Madhya Pradesh eyaletinde Bhopal'de böcek ilacı üreten Amerikan Union Carbide şirketine ait tarım ilacı fabrikasında büyük bir gaz kaçağı oldu.
Böyle bir durumda çevrede yaşayan insanları uyarmak için uygun alarm veya siren sistemi de düşünülmemişti. Bazı işçiler sirenleri devreye soktular, ama geç kalınmıştı.