Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Batı’nın iki yüzlülüğünü gösteren insanlık dramı: ‘Bhopal faciası’

Batı’nın iki yüzlülüğünü gösteren insanlık dramı: ‘Bhopal faciası’

İnsanlık yüzyıllardır pek çok felaketle karşı karşıya kaldı. Bu felaketlerin başında gelen endüstriyel kazalar, yalnızca kendi çağında değil gelecek kuşaklarda dahi etkileri hissedilen insanlık dramıdır. Modernizmin getirisi olan sanayileşme, medeniyetleri yüksek gelişmişlik seviyesine taşırken bir yandan insanlığın yıkımı haline gelebiliyor. Bugün bilinen en büyük çevre faciaları Japonya'ya atılan atom bombaları ve Çernobil felaketidir. Pek çok kişi haberdar olmasa da Hindistan'da yaşanan endüstriyel kaza Bhopal Faciası, Çernobil'den bile daha fazla çevresel etki uyandırdı. Peki, Hindistan'da bugün bile etkisini sürdüren Bhopal faciası neydi? Batı hangi noktalarda bu felakette iki yüzlülüğünü gösterdi?

O gece hastanelere 20.000 kişi başvurdu. Ama Bhopal'da sadece 2 hastane vardı ve bu kadar kişiyi tedavi etmeleri olanaklı değildi. Hükümet çevrede yaşayan 3787 kişinin derhal öldüğünü bildirdi.

  • 3
  • 13
Kaç kişi yaşamını yitirdi?
Kaç kişi yaşamını yitirdi?

Trajedinin ilk üç gününde 8 ila 10 bin kişi yaşamını yitirmişti. Toplam ölümler 15 bine dayandı. Yaralıların sayısının 558 125 olduğu bildirildi. Bunların 38 478'inin geçici engelli olduğu, 3900'ünün ise ciddi ve sürekli engelli kaldığı saptandı.

Fabrikanın yanlışlıkla 40 ton metil isosiyanat gazını dışarı atması 18.000 kişinin ölümüne, 150.000'den fazla insanın zehirlenmesine neden oldu.

  • 4
  • 13
Faciadan sonra neler oldu?
Faciadan sonra neler oldu?

Çevresel etkileri Çernobil faciasından bile korkunç olan bu kaza sonrasında, Bhopal eyaleti doğal afet bölgesi ilan edildi. Greenpeace'in bölgede kazadan 20 yıl sonra, 2004 yılında yaptığı ölçümlerde, toprakta normalin 6 milyon katı toksik madde bulundu.

  • 5
  • 13
Faciaya eklenen insanlık ayıbı
Faciaya eklenen insanlık ayıbı

Union Carbide'ın böylesine bakımsız ve kontrolsüz bir fabrikayı ABD'de kurmasının mümkün olmadığı, fabrikanın yetersiz teknolojiyle açılmış olduğu iddia edildi.

18.000 insanın ölümüne, 150 binden fazla insanınsa ömürlerinin geri kalan kısmını sakat ve hasta geçirmesine yol açan facia sonrasında, Union Carbide firması bir "ticari sır" olduğu gerekçesiyle toksik maddenin adını bile açıklamaktan kaçındı. Bu durum, zehirlenenlere bir tanı konmasını imkânsız kılarken, hastanelerde ölümlerin artmasına yol açtı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN