Divan-ı Hümayun üyelerinin görevleri
Üç kıtaya hükmeden Osmanlı'nın en önemli kurumu Divan-ı Hümayun'du. Devletin en önemli kararları burada alınırdı. Her gün sabah namazından sonra başlayan toplantı, öğlene kadar sürerdi. Peki, oldukça geniş bir kadrosu olan divanın toplantılarına kimler katılıyordu, görevleri nelerdi? Sizler için Divan-ı Hümayun üyelerinin görevlerini derledik.
Padişah
📌 Osmanlı devlet yönetiminin en başındaki irade, padişahtı. Devletin sahibi olarak halkın can ve mal güvenliğini sağlamak onun sorumluluğundaydı. Günümüzdeki yasama, yürütme, yargı güçleri üzerinde mutlak egemendi.
📌 Padişah, devlet işlerinin görüşüldüğü Divân-ı Hümâyun toplantılarına başkanlık ederdi. Osmanlı'nın kuruluş yıllarında divân toplantılarında padişah halkın şikayetlerini bizzât dinlerdi.
📌 Toplantı her gün sabah namazından sonra başlar ve öğleye kadar devam ederdi. Toplantıdan sonra divân üyeleri padişahla birlikte yemek yerdi. Fatih Sultan Mehmet döneminde bu âdet kaldırıldı.
📌1475 yılından sonra Fatih Sultan Mehmet, toplantılara riyaset etmemeye başladı. Padişahın yerine vezir-i azam, divân toplantılarını yönetmeye başladı. Padişah, divânın toplandığı salonun üstünde kafes adı verilen pencereden dilediği vakit toplantıları takip ederdi.