Eski medeniyetlerin sırları
Dünyanın oluşumu, medeniyetler, krallıklar ve arkalarında bıraktıkları sırları… Bilim ne kadar gelişirse gelişsin tarihin bazı noktalarına dokunması güç bir durum. Şu zamana kadar bilinmezlik olarak karşımızda duran geçmişin izleri, hala tahminler ve farklı olay zincirlerinden çözülmeye çalışılıyor.
GÖBEKLİ TEPE (TÜRKİYE)
1994 yılında Şanlıurfa'da yer alan Göbekli Tepe'de yapılan inanılmaz bir arkeolojik keşif, medeniyetin evrimiyle ilgili yeni sorular doğurdu. Uzmanlar daha önce, avcı-toplayıcıların yerleşik düzene geçip tarım yapması sonucu anıtsal alanların yapıldığını düşünüyorlardı. Fakat tarıma geçilmeden önce avcı toplayıcı insanlar tarafından inşa edilen Göbekli Tepe, tüm bu düşünce sistemini altüst etti.
12 bin yıllık Göbekli Tepe'deki kazılarda ortaya çıkarılan kanıtlar, tarımın icadının uygarlığın başlamasıyla tetiklendiğini savunan teoriyi destekliyor. Her anıtsal yapının ortasında, üzerinde stilize kollar, eller ve peştamal yontuları bulunan iki adet T biçimli sütun yer alıyor. En büyüğünün ağırlığı 16 tonu aşıyor. Bu taşları yontmak ve yakındaki taşocağından taşımak, çok sayıda insan ve hepsini doyuracak miktarda yiyecek gerektiren zorlu bir organizasyon gerektiriyor.
Burada şimdiye kadar yapılan kazılarda bu insanların yerleşik bir hayat sürdüğüne dair bir kanıt bulunamadı. Bu yüzden Göbekli Tepe'nin dönemsel bir toplanma ve şölen yeri olduğu düşünülüyor.