İdris Köşkü Tepesi'nden Piyer Loti’ye
Haliç'in eşsiz panoramasının seyredilebileceği günümüzde Piyer Loti Tepesi olarak bilinen tepe, bilindiği üzere ismini Fransız Osmanlı sevdalısı bir yazardan aldı. Osmanlı sevdalısı Piyer Loti, döneminde "Rabia Kadın Kahvesi" olarak bilinen bu kahveye 'Azadiye' isimli romanını yazmak için sık sık geldi. Fakat İstanbul'un en muazzam yerlerinden biri olan bu tepenin öyküsü elbette Piyer Loti ile başlamadı. Tepenin gerçek ismi, asırlarca İdris-i Bitlisî isimli ilim ve devlet adamına istinaden İdris Köşkü Tepesi olarak adlandırıldı. Bu yazımızda siz Fikriyat okurları için geçmişte tepenin adlandırılmalarıyla ile ilgili bir içerik hazırladık.
İdris-i Bitlisî kimdir?
Bitlis kökenli bir aileye mensup olan İdris-i Bitlisî'nin 15. yüzyılda doğduğu tahmin edilir. Osmanlı döneminde sanatsal düz yazı veya mektup yazan kişilere münşi adı verilirdi. İdris-i Bitlisî, Diyarbekir'de Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan'ın sarayında münşilik yaptı. Genel olarak Akkoyunlu Devleti'nde münşilik yaptı ve hükümdar çocuklarına lalalık görevinde de bulundu.
Şah İsmail Akkoyunlu Devleti'ne son verdikten sonra İdris-i Bitlisî'yi davet etti fakat Bitlisî bu davete icabet etmek yerine Osmanlı padişahı II. Bayezid'in daveti üzerine İstanbul'a gitti.