Müslüman alimlerin sağlık ile ilgili çalışmaları
Müslüman alimlerin sağlık ile ilgili çalışmalarının, bundan bin yıl öncesine uzanan bir geçmişe sahip olduğu görülür. Dünyada pek çok coğrafyada Karanlık Çağ'ın yaşandığı o yıllarda, İslam uygarlığı bilimsel olarak tıp ilmini ele almış, yeni tedavi yöntemleri geliştirmiş ve hastalıklara şifa olacak ilaçları keşfetmişlerdir. Tıp alimlerinin yanı sıra dönemin hükümdarları da sağlık ile ilgili çalışmaları desteklemişler, yeni hastanelerin kurulmasına öncülük ederek tıbbın gelişmesini sağlamışlardır. Modern tıbbın temellerini atan Müslüman alimlerin sağlık ile ilgili çalışmalarını derledik.
TIBBİ İLİMLERDE ÇIĞIR AÇTI: KAYREVAN HASTANESİ
Müslüman alimlerin sağlık ile ilgili çalışmaları denildiğinde ilk akla gelen 830 yılında kurularak tıp tarihinde önemli bir çığır açan El-Kayrevan Hastanesi'dir. Bu hastane sayesinde sayesinde Tunus, o dönemde tıbbî faaliyetlerin merkezi haline gelmişti.
El Kayrevan bünyesindeki tabipler, sayfalar ve tomarlar dolusu tıbbî neşriyatı kaleme alıyorlar ve sağlık alanında asırlar sonrasına dahi ulaşacak türden hizmetler sağlıyorlardı.