Osmanlı'nın sanatkar padişahları
Altı asır süren Osmanlı İmparatorluğu, son dünya düzeniydi. Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi'nin diktiği çınar; dünyada adaletin, huzurun sembollerinden biri haline geldi. Üç kıtaya hükmeden cihan imparatorluğu olan Osmanlı padişahlarıysa küçük yaşlardan itibaren özenle yetiştiriliyor devlet idaresinin yanında muhakkak bir veya birkaç sanatın ustası oluyordu. Kimi bestekar, kimi şair kimiyse marangozdu. İşte sizler için başarılı devlet yönetiminin yanında sanatkarlığıyla öne çıkan padişahlar…
CİHAN İMPARATORU FATİH SULTAN MEHMET
"Efendilerinize söyleyin. Şimdiki Osmanlı padişahı öncekilere asla benzemez. Şimdi benim iktidarımın ulaştığı yerlere onların hayalleri bile yetişememiştir."
Çağ açıp, çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet, üstün yetenekleri olan bir padişahtı. Yıkılmaz denilen surları yıkıp, kendi icadı olan toplarla da Osmanlı devletinin hem devamını hem de şahlanışını temin etti. İki kez tahta çıkan Fatih, ilk kez tahta çıktığında 12 yaşındaydı. Genç yaşta olmasını fırsat bilen düşmanların çıkardığı kargaşa nedeniyle II. Murad yeniden tahta çıktı. II. Mehmet ise Manisa sancakbeyliğine geri döndü. 10 Şubat 1451'de babası ölünce tekrar tahta oturan II. Mehmet'in en büyük başarısı şüphesiz İstanbul'un fethidir. 1543 yılında henüz 21 yaşındayken yıkılmaz denilen Bizans'ı yıkan Fatih Sultan Mehmet, bir çağı kapayıp yeni bir çağ açmıştı.