Tarihe tanıklık eden mimari şaheser: Vahdettin Köşkü
Bundan iki asır önce inşa edilen ve Vahdettin'in planını bizzat çizdiği Vahdettin Köşkü, mimari bir şaheser olarak anılıyor ve bugün birçok diplomatik zirveye ev sahipliği yapıyor. Sultan Vahdettin'in şehzadelik dönemini geçirdiği; "Ben devlet ve memleketime hizmet etmek ümidinde bulunmasaydım, köşkümden çıkmazdım" dediği köşkün hikâyesini sizler için derledik.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE VAHDETTİN KÖŞKÜ
Vahdettin'in henüz bir şehzade iken konakladığı Vahdettin Efendi Köşkü, İstanbul Boğazı'nın Anadolu yakasında, Üsküdar Çengelköy tepesinde inşa edilmişti. Soğan başlı rasat kulesiyle dikkat çeken ahşap, sarı renkli bu köşk, tüm Boğaz'ı tamamen gören nadir yerlerden biriydi.
Arazide, Sultan Vahdettin'in hükümdar olana dek kaldığı Vahdettin Köşkü'nün yanı sıra üç köşk daha bulunuyor: Önünde kendisi kadar büyük bir havuzu bulunan Köçeoğlu Köşkü, biraz geri tarafta Ağalar Köşkü ve Sultan Vahdettin'in onu yetiştiren Şayeste Kadınefendi için yaptırdığı Kadınefendi Köşkü.
Köşkler, Orhan Veli'nin "İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı" adlı şiirini yazdığı 60 dönümlük koru içinde yer alıyor.