Birikimler kumbarası 'hafıza'yı güçlendirme yöntemleri
Hafıza, hayatımıza dair birikimler kumbarasıdır. Yaşadığımız her olay, duygular; kısa ya da uzun olarak yapılmış planlar hafızamızın içerisinde yerini alır ve bizimle var olur. Alzheimer olarak bilinen unutma hastalığı ise beynimizi çepeçevre sardığında silinen geçmişimiz ve bugünümüz artık çağın hastalığı olmaya başladı. Ama bu sizi korkutmasın. Mucizevi bir organ olan beynimiz kendini yeni baştan yapılandırabiliyor. İşte beynimizi yeniden yapılandırabilme yöntemleri.
HAFIZA NASIL OLUŞUYOR?
Bilgi hafızaya ilk aktarıldığında, uzun dönemli hatırlama bakımından pekişme sürecinden geçmesi gerekiyor. Eskiden bunun uyku sırasında olduğu sanılıyordu. Öyle ki bu esnada, anıların ilk oluştuğu yer olan hipokampus ile korteks arasında iletişim artışı gözleniyor, daha sonra hatırlamayı sağlayacak yeni sinir bağlantıları bu süreçte oluşup güçleniyordu.
Belki de yatmadan önce öğrendiğimiz şeyleri sonra daha iyi hatırlamamızın nedeni de budur. Daha sonra 2010'da New York Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, bu durumun sadece uyku ile sınırlı olmadığı, uyanıkken dinlenme anında da benzer sinirsel aktivitenin olduğu görüldü.