Arama

Birikimler kumbarası 'hafıza'yı güçlendirme yöntemleri

Hafıza, hayatımıza dair birikimler kumbarasıdır. Yaşadığımız her olay, duygular; kısa ya da uzun olarak yapılmış planlar hafızamızın içerisinde yerini alır ve bizimle var olur. Alzheimer olarak bilinen unutma hastalığı ise beynimizi çepeçevre sardığında silinen geçmişimiz ve bugünümüz artık çağın hastalığı olmaya başladı. Ama bu sizi korkutmasın. Mucizevi bir organ olan beynimiz kendini yeni baştan yapılandırabiliyor. İşte beynimizi yeniden yapılandırabilme yöntemleri.

  • 2
  • 15
DİNLENMEYİ İHMAL ETMEYİN
DİNLENMEYİ İHMAL ETMEYİN

Belki de beyin boş kaldığı anları, en son öğrendiği şeyleri pekiştirmede kullanıyor ve bu esnada ekstra uyarıların olmaması bu süreci daha da kolaylaştırıyor. Muhtemelen nörolojik hasarlı beyin dış uyarıcıların daha fazla müdahalesine maruz kaldığı için, bu dinlenmeler özellikle inme ve Alzheimer hastalarında daha etkili sonuç veriyor.

Uzmanlar, hiçbir dikkat dağıtıcı unsur olmaksızın, gün içinde 10-15 dakikalık düzenli dinlenme araları belirlemenin, yeni bilgileri daha iyi hatırlama bakımından herkese yararı olacağını söylüyor.

  • 3
  • 15
YÖNTEMLER VE TEKNİKLER
YÖNTEMLER VE TEKNİKLER

Kendinizi test edin. Öğrendiğiniz bilgiyi hatırlamak için kendinizi zorlamak pasif okumadan çok daha etkilidir.
Çalışmanızı aralıklarla yapın. Bugün öğrendiğiniz bir bilgiyi birkaç hafta sonra, unutmaya yüz tutacakken yeniden gözden geçirin.

  • 4
  • 15
BİLGİLERİ KENDİNİZE ANLATIN
BİLGİLERİ KENDİNİZE ANLATIN

Öğrenirken kendi kendinize anlatın. Böylece öğrendiğiniz şeyin hafızada pekişmesini sağlarsınız.

Çeşit katın. Farklı konuları bir arada öğrenmek bazen tek bir konuyu ayrıntılı ve uzun süre çalışmaktan daha etkili olabilir.

  • 5
  • 15
FİZİKSEL EGZERSİZ BEYNİN BÜYÜMESİNİ SAĞLAR
FİZİKSEL EGZERSİZ BEYNİN BÜYÜMESİNİ SAĞLAR

Egzersiz sinir kavşaklarının sayısını artırır, böylece beyinde daha fazla irtibat noktası yaratır ve yeni hücreler oluşmasına katkıda bulunur. Kalp-damar sağlığının iyi olması aynı zamanda beyninize daha fazla oksijen gitmesi ve zararlı toksinlerin daha hızlı atılması anlamına da gelir.

Egzersizinizi dışarda yapmak daha da faydalı çünkü böylelikle bir de güneşten ek D vitamini alma gibi bir avantaj sağlıyorsunuz.

  • 6
  • 15
YALNIZLIĞI DEĞİL BİRLİKTE OLMAYI TERCİH EDİN
YALNIZLIĞI DEĞİL BİRLİKTE OLMAYI TERCİH EDİN

Egzersizi yeni bir yeri görmek tanımak, yeni şeyler yapmak veya fikir alışverişi ile bir araya getirmeye çalışın. Böylelikle oluşan yeni hücrelerin sağlam devreler kurması ihtimalini artıracaksınız.

Diyelim bahçe işleri yapmayı seviyorsunuz. Bunu mümkünse komşularınızla, ailenizden birileri ya da arkadaşlarınızla birlikte yapmayı deneyin. Yürüyüşe yalnız çıkmak yerine mümkünse grup olarak ya da ikili çıkın. En önemlisi egzersizi zevk alacağınız şekilde yapmaya dikkat edin. Egzersizin ve sosyal iletişimin beyin üzerindeki etkisi bu katılım arzusuyla iyice güçleniyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN