Havaların soğumasıyla ortaya çıkan kış hastalıkları
Vücut direncinin azalmaya başladığı kış aylarında gripten bronşite, boğaz enfeksiyonlarından sinüzite kadar pek çok hastalık hem yetişkinleri hem de çocukları etkiliyor. Çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında görülen bu hastalıklar, havaya yayılan mikroplarla ya da mikropların olduğu eşyalara temas edilmesinin ardından bulaşıcı hale geliyor. Havaların soğumasını fırsat bilen bu hastalıklardan kendimizi korumak için, izlenmesi gereken yolları derledik.
Mevsimsel grip nedir?
Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkiler ve hastalandırır. Bu nedenle her yıl sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında beklenen sayıda kişide görülen bu hastalık mevsimsel grip olarak ifade edilmektedir.
Virüs kaynaklı bir solunum yolu hastalığı olan grip kendisini, yüksek ateş, kas, boğaz ve baş ağrısıyla gösteriyor. Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, bazen de öksürük eşlik ediyor. Bulaşıcı olan bu hastalık; kişinin belirtilerin ortaya çıkışından bir öncesi veya 7 gün sonrasında; öksürme, hapşırma ve el teması ile başkalarına geçebiliyor.
Osmanlı'da en çok görülen 30 hastalık