Havaların soğumasıyla ortaya çıkan kış hastalıkları
Vücut direncinin azalmaya başladığı kış aylarında gripten bronşite, boğaz enfeksiyonlarından sinüzite kadar pek çok hastalık hem yetişkinleri hem de çocukları etkiliyor. Çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında görülen bu hastalıklar, havaya yayılan mikroplarla ya da mikropların olduğu eşyalara temas edilmesinin ardından bulaşıcı hale geliyor. Havaların soğumasını fırsat bilen bu hastalıklardan kendimizi korumak için, izlenmesi gereken yolları derledik.
Giriş Tarihi: 29.12.2019
15:24
Güncelleme Tarihi: 08.02.2020
17:46
Mevsimsel grip belirtileri nelerdir?
Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Grip genellikle soğuk algınlığı ile karıştırıldığı için kesin tanı, hastalığın ilk 3 gününde burundan alınan bir sürüntü yardımı ile konur. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık ve baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir.
Çocuklarda bu duruma kusma ve ishal eşlik edebilir, küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku halidir. Belirtiler hastanın günlük işlerini etkileyecek düzeye ulaşabilir. Halsizlik grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta devam edebilir.
Grip savaşçısı 10 mucize besin
Grip tedavisi nasıl yapılır?
Antibiyotiklerin grip ya da soğuk algınlığı tedavisinde herhangi bir yararı yoktur. Antibiyotikler bakterileri öldürür, ancak grip veya soğuk algınlığına neden olan virüsler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Yoğun bir yorgunluk hissine neden olan grip tedavi edilmezse ölümcül de olabilir. Ancak ölüm nedeni genellikle *komplikasyonlardır . Aşı ile yüzde 70-90 oranında önlenebilen gripte istirahat etmek ve bol su içmek çok önemli.
Komplikasyon : Bir ilacın ya da bir hastalığın doğuracağı yan etki.
Grip aşıları her yıl bir önceki yıl en sık görülen grip virüslerine göre üretilir. Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara, daha önce herhangi bir mevsimsel influenza aşısı ile ciddi (hayatı tehdit eden) alerji öyküsü olanlara uygulanmamalıdır.
Gripten nasıl korunabiliriz?
Soğuk havaların etkisiyle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda artış görülüyor. Öyle ki bu hastalıklar, kişiyi yatağa bile düşürebiliyor. Grip, nezle ve soğuk algınlığı daha ciddi tablolara yol açmadan hafif bir şekilde atlatmak ise bazı pratik önerilerle mümkün. El yıkama ve kişisel hijyen önlemleri gripten korunmada en önemli yöntemlerdendir.
Grip ve soğuk algınlığından korunma yöntemleri
Bunun dışında diğer dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyle;
Hasta kişiler hekim önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır. Risk grubundaki kişiler mutlaka hekime başvurmalıdır. Maske takmak, hastalığın diğer kişilere bulaşmasını engeller. Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalıdır. Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun örtülmelidir. Hasta olanların kalabalık ortamlarda bulunmamaları, evden çıkmamaları ve evde istirahat etmeleri hastalık bulaşmasının önüne geçmek için önemlidir. Hasta kişilerin bol sıvı tüketmeye özen göstermesi, beslenmesine dikkat etmesi, özellikle taze sebze ve meyveleri tüketmesi önerilir.
Boğaz enfeksiyonları nedir? Belirtileri nelerdir?
Boğaz enfeksiyonu, gerçek bir tanıdan ziyade, anatomik bir tanı olduğu için tıpta "üst solunum yolu enfeksiyonu" olarak, halk arasında da "boğaz enfeksiyonu" bilinir. Boğaz ağrısı , genellikle soğuk algınlığı veya boğaz iltihabı gibi bir enfeksiyondan kaynaklanır.
Boğaz enfeksiyonları (farenjit, tonsillit) yüksek ateş, yutma sorunu, boğaz-baş ağrısı ve bazen de öksürük, kusma ve karın ağrısına neden olur. Beta mikrobu varsa antibiyotik şarttır. Aksi halde beta enfeksiyonları, kalpten böbreğe ciddi hastalıklara yol açabilir.
Hangi bitki çayı neye iyi gelir?
Boğaz enfeksiyonları tedavisi nasıl yapılır?
Boğaz ağrılarına sıcak iyi gelir, boğaz mukozası daha iyi kanlanır ve böylece virüsler daha hızlı taşınır. Bu nedenle boğazı sıcak tutmak için şalla sarmak, sıcak bitki çayları ve çorbalar tüketmek, pastil kullanmak, gargara yapmak boğaz ağrısının iyileşmesini hızlandıracaktır. Yutkunma sırasında ağrı ya da güçlük olduğunda da mutlaka bol sıvı tüketmek gerekir.
Hastalıklara şifa 13 bitki çayına buradan ulaşarak tedavi sürecinizi hızlandırabilirsiniz