İsrafın önlenmesi için meclis harekete geçti
2004 yılında çıkarılan Gıda tebliği ile işadamlarına bazı alanlarda vergi muafiyeti ve vergi teşvikleri getirildi. Bu teşviklerden faydalanabilmek için kullanım süresi henüz dolmayan ürünlerin gıda bankacılığı üzerinden ihtiyaç sahiplerine yönlendirilmesi gerekiyor.
İsrafın önlenmesi konusunda çalışmalarını sürdüren TBMM, Gıda Bankacılığı Uygulamasının Araştırılması ve Yaygınlaştırılmasını İnceleme Alt Komisyonu pilot iller olarak belirledikleri 10 kente ziyaretler gerçekleştirdi. Burada bazı vakıf ve derneklerde incelemelerde bulundu.
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Mihrimah Belma Satır, "Gıda bankacılığı yoluyla insanlar bir yandan ihtiyaç sahiplerine yardım ederken aynı zamanda yardımlaşma duygusu gelişecek, vergi ve teşviklerinden de yararlanılacak" dedi.
Satır, Gıda Bankacılığı Uygulamasının Araştırılması ve Yaygınlaştırılmasını İnceleme Alt Komisyonunun çalışmalarına ilişkin, bilgi verdi. İsrafın Türkiye'de birçok alanda gerçekleştiğine işaret eden Satır, "Özellikle sıcak yemekte, ekmekte çok israf var. Bununla ilgili çeşitli bakanlıklar kampanyalar başlattı. Bir de tüketim tarihi yaklaşmış ürünlerin israfı söz konusu. Bununla ilgili bir farkındalık oluşturmak lazım. İş adamlarına vergi teşviklerinden söz etmek lazım. Bu konuda ciddi çalışmalar yapmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
Gıda bankacılığı, bir şekilde kullanım süresi dolmaya yakın ya da yaklaşmış ihracat fazlası veya elde kalan ürünlerin ihtiyaç sahiplerine yönlendirilmesi olarak biliniyor.
Türkiye'de bu uygulamanın örneklerinden birisinin Gaziantep'te hayata geçirildiğini söyleyen Satır, hem ihtiyaç sahiplerinin hayat kalitelerinin artığını hem de yoksulluğun azaltıldığını vurgulayarak şöyle konuştu: "Ramazan ayı paylaşma duygusunun en yoğun olduğu ay. Gıda bankacılığı mevzuatı, bunun için bir fırsat."
Çeşitli dernekler, sivil toplum kuruluşları ve belediyeler tarafından kurulan Gıda Bankaları, maddi gücü olmayan bir çok ailenin aylık gıda ihtiyaçlarını buradan karşılıyor. Gaziantep'te Yardım Gönüllüleri Derneği'ne ait Gıda Bankası, 7 bin aileye aylık, 3 aylık ve 6 aylık periyotlarla gıda yardımı yapıyor.