Dünyadan ABD’ye Kudüs şamarı
Trump’ın tehditleri sonuç vermedi. Türkiye’nin yoğun girişimleriyle gerçekleşen BM Genel Kurulu’ndaki tarihi oylamada 193 ülkenin ezici çoğunluğu ABD’nin Kudüs kararını reddetti.
ABD yönetiminin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına karşı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, dün "Kudüs'ün statüsünü, özelliğini ya da demografik oluşumunu değiştirecek her türlü karar ve eylemin geçersiz sayılacağına dair" hazırlanan karar tasarısını oyladı. Türkiye ve Yemen'in girişimleriyle oylamaya sunulan tasarı öncesinde ABD Başkanı Donald Trump, oy verecek 193 ülkeyi 'yardımları kesmekle' tehdit etti. Ancak ABD'nin baskısına rağmen dünya adeta Washington yönetimine Kudüs dersi verdi. Tasarıda BM'de daha önce Filistin-İsrail meselesi ve Kudüs'le ilgili alınmış kararlar hatırlatılıyor ve kutsal şehir Kudüs'ün özel statüsü, özel olarak da kentin, dini ve kültürel boyutlarının korunması ihtiyacı vurgulanıyor. Tasarıda, Kudüs'ün nihai statüsünün ilgili BM kararlarıyla uyum içinde yapılacak müzakerelerle çözümlenmesi gereği vurgulanıyor.
Tasarıdaki maddelerle ise kutsal şehir Kudüs'ün özelliğini, statüsünü ya da demografik oluşumunu değiştirmeye yönelik her türlü karar ve eylemin yasal etkisinin olmadığı, geçersiz sayıldığı ve BM'nin daha önceki kararlarıyla uyumlu şekilde geri alınması gerektiği belirtiliyor; bu çerçevede ABD'ye Kudüs'te diplomatik temsilcilik açmaktan kaçınması çağrısı yapılıyor.
SADECE 7 ÜLKE
Oylama sonrasında tasarıya 128 ülke 'Evet' derken, 9 ülke 'Ret', 35 ülke de 'Çekimser' kaldı. ABD ve İsrail'in tehditlerine sadece 7 ülke boyun eğdi. Palau, Nauru, Mashall Adaları, Honduras, Guatemala, Mikronezya ve Togo gibi küçük ülkeler beklendiği üzere ABD ve İsrail tarafında yer aldı. Ret oyu vermesi beklenen Kanada, Avustralya, Çekya, Macaristan, Polonya çekimser kalmayı tercih etti.
İsrail tarafı Kudüs oylamasına saatler kala yine çirkinleşti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu BM'yi 'yalanlar evi' diye niteledi.
TÜRKİYE DEVREDE
Trump'ın 6 Aralık'taki açıklamasının ardından Filistin'e destek girişimleri hızlanmıştı. ABD'nin kararından bir hafta sonra İstanbul'da bir araya gelen İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri, Doğu Kudüs'ü Filistin'in işgal altındaki başkenti olarak tanıdı. Daha sonra Türkiye'nin ve İslam ülkelerinin girişimiyle konu, BM zeminine taşındı. BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesi Mısır, ABD yönetiminin kararının geçersiz sayılması için hazırlanan karar tasarısını konseye sundu. Ancak beklendiği üzere daimi üye ABD, tasarıyı veto etti.
ABBAS: FİLİSTİN İÇİN BİR ZAFER
BM Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs kararını geri almasını öngören tasarının kabulünün hemen ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Oylama sonucu Filistin için bir zafer" açıklamasında bulundu. Filistin hükümeti de ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını kınayan tasarının BM Genel Kurulu'nda kabul edilmesini "tarihi bir olay" şeklinde değerlendirdi. Filistin Hükümet Sözcüsü Yusuf el- Mahmud yaptığı açıklamada "Kudüs lehine yapılan oylama tarihi bir olaydır. Filistin'in diplomatik zaferi, haktan yana duran devletlerin özgür ruhunun yükselişinin tecellisidir" dedi.
TEHDİTLERİ BOŞA ÇIKTI
ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs tasarısına destek verecek ülkelere yönelik "yardımları kesme" tehdidine rağmen BM Genel Kurulu'ndaki oylamada 128 ülke tasarıya destek verdi. ABD ve İsrail'in dışında sadece Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Togo, Palau, tasarıya karşı oy kullandı. İsrail Başbakanı Netanyahu, " Avrupa, Afrika ve Latin Amerika'da çok sayıda ülkenin karar lehine oy kullanmamasını memnuniyetle karşılıyorum" diyerek kendini avuttu.
ÇAVUŞOĞLU: DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Trump'ın Kudüs oylamasında ABD'nin kararına karşı oy vereceklere mali yardımı kesme tehdidini 'zorbalık' diye niteledi. Çavuşoğlu, Trump'ın Kudüs kararını 'uluslararası hulukun çiğnenmesi ve evrensel değerlere akıl almaz saldırı' diye eleştirdi. Türkiye'nin Filistin halkını hiçbir zaman yalnız bırakmayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, ABD yönetimine "Güçlü olabilirsiniz ama bu sizi haklı yapmaz. Dünya 5'ten büyüktür" diye çıkıştı.
Çavuşoğlu, tarihi oylama sonrasında yaptığı açıklamada ise oylama sonucundan büyük memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, "Bugün Genel Kurul, ABD'nin Kudüs kararını net bir şekilde reddetti. Genel Kurul'da Filistin'le ve Kudüs'ün statüsüyle ilgili bir dayanışma ortaya kondu. Biz bu dayanışmadan büyük bir memnuniyet duyuyoruz." dedi.
Türkiye'nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Filistin konusuna sahip çıkmaya devam edeceğini dile getiren Çavuşoğlu, "Türkiye olarak bundan sonra 1967 sınırlarıyla Filistin devleti ve Doğu Kudüs'ün de Filistin'in başkenti olarak kabul edilmesi konusunda daha çok çaba sarf edeceğiz" şeklinde konuştu.
ERDOĞAN: "MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"
BM'de 128 oyla kabul edilen Kudüs kararı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabı Twitter'dan, "Filistin ve Kudüs davasına destek veren herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum." diye yazdı.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Twitter'dan yaptığı açıklamaları:
"Kudüs konusunda BM Genel Kurulu'na sunulan karar tasarısının ezici bir çoğunlukla kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Trump yönetiminin, BM Genel Kurulu tarafından gayrı hukukiliği en sarih şekilde ortaya konulan bu talihsiz kararından bir an evvel dönmesini bekliyoruz.
Filistin ve Kudüs davasına destek veren herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum."
"CUMHURBAŞKANIMIZIN HAKLILIĞI TEYİT EDİLDİ"
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Bugüne kadar Filistin meselesinin en büyük problemi,Filistin'in yalnız bırakılmasıydı. Şimdi tam tersi oldu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak: BM oylaması, Sayın Cumhurbaşkanımızın "Dünya beşten büyüktür" prensibinin haklılığını teyit etmiştir. Türkiye, dünyada haksızlıklara karşı vicdanların sesi olmaya devam edecektir.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: BM üyesi 128 ülke; haksızlığın, gücün,baskının, tehdidin, kabalığın ve kabadayılığın uluslarası hukukta yeri ve karşılığı olmadığını ve ABD yönetimine ders olarak öğretti.
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ: Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın gür çağrısı cevabını buldu. Hakkın zorbalığa galip geldiği bir gün olarak tarihe geçti.
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu: 128 ülke tehditlere boyun eğmedi ve dik bir duruş sergiledi. Dünya beşten büyüktür ifadesinin ne kadar doğru olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik: Bu oylamadan çıkan karar, meşruiyet adına çok sevindiricidir. Bir dönüm noktasıdır. Tehdit ve şantaja karşı, meşruiyet öne çıkmıştır. Trump'ın kararının reddedilmesi, Kudüs'ün tarihsel statüsünün altını çizmiştir ve meşru olanı ilan etmiştir.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: ABD'nin ipliği pazara çıkmıştır, ilk kıblemiz üzerinde oynadığı oyunu fiilen bozmuştur. ABD dayatması reddedilmiştir. Tehditler ters tepmiş, ABD'nin kucağında patlamıştır. Kudüs düne göre bugün daha güçlü, daha emin, daha güvenlidir.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Kan ve gözyaşının hakim olduğu Ortadoğu daha fazla gerginliği kaldıramaz. BM Genel Kurulunda alınan Kudüs kararı, Ortadoğu'nun huzuru ve dünya barışı için atılmış önemli bir adımdır.