Abdülhamid'in belge niteliğindeki koleksiyonu Fransa'da
Sultan Abdülhamid Han, fotoğrafın icadına büyük önem vermiş ve bu alandaki gelişmelerle yakından ilgilenmişti. Devrini aşan bir şahsiyet olan Abdülhamid, üç kıtaya uzanan Osmanlı İmparatorluğu ve tüm dünya coğrafyaları için belge niteliği taşıyan, dünyanın en büyük fotoğraf arşivine sahipti. Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde dış dünyayla siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerini, Sultan II. Abdülhamid’in fotoğraf koleksiyonu üzerinden yansıtan "Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu" sergisi, Fransa'da sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
Sultan II. Abdülhamid, dönemin koşulları nedeniyle Yıldız Sarayı'ndan pek çıkmamasına rağmen dünyayı yakından takip eder, bilimsel ve teknolojik gelişmelere büyük ilgi gösterirdi. Osmanlı İmparatorluğu'nun en zor zamanlarında tahtta kalan Abdülhamid'in ilgi alanlarından biri ise, fotoğrafa olan merakıydı.
ABDÜLHAMİD'İN EN BÜYÜK İLGİ ALANLARINDAN BİRİ
Her şeyden haberdar olmak isteyen Sultan Abdülhamid, bir kısmını ordu bünyesindeki subaylar arasından yetiştirdiği fotoğrafçıları aracılığıyla, hem Osmanlı İmparatorluğu'nda, hem de dünyanın farklı coğrafyalarında olup bitenleri izlemişti.
"Yıldız Albümleri" ya da "Abdülhamid Albümleri" olarak bilinen ve dünyanın en büyük fotoğraf arşivi olarak kabul edilen 35 bin parçalık albümler, Abdülhamid'in bu ilgisi ve merakının ürünü. Bu değerli koleksiyon, başta İstanbul olmak üzere, tüm Osmanlı coğrafyası ve dünya ülkeleri için bir belge niteliği taşıyor.
Albümlerdeki fotoğrafların bir kısmı, dönemin önde gelen fotoğrafçılarına saray tarafından sipariş edilerek çekildi; bir kısmı ise, Abdülhamid'in fotoğrafa olan ilgisini bilen farklı ülkelerdeki profesyonellerden hediye olarak gönderildi. Abdülhamid'e fotoğraf gönderen sanatçılar, aynı zamanda fotoğraf sanatı tarihinin ilkleri olarak tanınıyor.
YILDIZ ALBÜMLERİ FRANSA'DA
Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde dış dünyayla siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkileri, Sultan II. Abdülhamid'in fotoğraf koleksiyonu üzerinden yansıtan "Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu" sergisi, Fransa'da sanatseverlerle buluşacak.
19. yüzyılda Osmanlı Fransa ilişkilerini de gösteren fotoğrafların yer aldığı sergi, Paris Büyükelçiliği ve Lyon Başkonsolosluğunun katkılarıyla yarın Lyon Belediye Binasında açılacak.
Fotoğraf sanatçısısı Kamil Fırat'ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, 7 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek. Aynı sergi, 9 Haziran'da ise Vienne şehrinde ziyarete açılacak.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle yürütülen proje kapsamında düzenlenen sergi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlandı.
DÜNYAYA "SARAYDAN BAKMAK"
Sergi kapsamında, 911 albüm ve 36 bin 585 kare fotoğraftan müteşekkil eşsiz bir hazine olan Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu'nun hikayesini anlatan, "Saraydan Bakmak" adlı belgesel filmin gösterimi de yapılacak.
Yapımcılığını ve yönetmenliğini Ümran Safter'in, danışmanlığını ise Kamil Fırat ile Melek Özyetgin'in yaptığı belgesel, Fransızca alt yazılı olarak sunulacak.
Sadece Türkiye için değil dünya kültürü için de eşsiz değere sahip kültürel bir miras olan Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu üzerinden Osmanlı'nın farklı toplumlarla kesişen yollarının tanıtılmasının amaçlandığı proje, Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen çeşitli yayın ve etkinliklerle dünyaya tanıtılmaya devam edecek.