Kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyen meyve
Yaz aylarının en sulu ve en tatlı meyvesi olan şeftali, içinde bulundurduğu zengin vitamin ve mineraller sayesinde en çok tercih edilen meyvelerdendir.
Ilıman iklim sever. Gülgiller familyasındandır. Kökeni kimine göre Kuzey Çin, kimine göre İran ve Habeşistan'dır. Ülkemizde de oldukça fazla üretimi yapılan şeftali en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde 2-2,5 metre boylarında ağaçlarda yetiştirilir. Dünya genelinde Türkiye şeftali üretimi yapılan ülkeler arasında 6. sırada yer almaktadır.
Ağızda eriyiveren, damak büyüleyen ve yer yemez bedenimizi en ince kaslarına kadar rahatlatan ve yumuşatan şeftali, fevkalade serinletici, iç açıcı hoş kokulu bir meyvedir. Hassas midelerin kolayca sindirdiği bu meyve, hafif laksatif (bağırsak yumuşatıcı) ve idrar söktürücüdür. Kanı temizler, sabahları aç karına birkaç gün süreyle içilen şeftali suyu idrarı çoğaltır ve dışkıyı dengeler.
Şeftalide A, B ve C vitaminleri bolca yer alır. Ayrıca ihtiva ettiği şeker früktoz türü kolay sindirilebilir olduğundan diyabetlilere ve kilo vermek isteyenlere aşırı yenmemek şartıyla mahzurlu değildir.
Teki bile insanın C vitamininin yüzde 50'sini karşılayabilir. Sindirimi kolaydır. Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan beta karoten açısından da zengindir. Orta büyüklükteki bir şeftalide 33 kalori vardır.
Şeftali aynı zamanda kurt düşürücüdür. Vücut ateşini de azaltır. Ağız ve midede salgıyı artırarak sindirime yardım eder. Pekliği giderir. Zihni açtığından zihniyle çalışanların meyvesidir.
Çeşitli vitaminleri ve madeni maddeleriyle tıbbi değeri yüksek olan bu meyve her mideye uygun ve herkese faydalıdır. Bulunmadığı mevsimlerde marmelat ve komposto olarak tüketilir.
ŞEFTALİNİN FAYDALARI
* Şeftali içerisinde barındırdığı besin değerleri ile sindirim sistemini güçlendirir. Kabızlık sorununa faydalıdır. Lif oranının yüksek olmasıyla verdiği tokluk hissi ve sindirim sistemini güçlendirmesi sayesinde kilo vermeye yardımcı olur.
* Böbreklerde oluşan kum ve taşın atılmasını sağlar.
* Kanser hücrelerinin yayılmasını engeller.
* Şeftali içerdiği zengin lif değerleri ile kolesterolü dengede tutar. Kalp sağlığını olumlu etkiler.
* Şeftali güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir.
* Şeftali içerisinde bulunan potasyum sayesinde kan basıncını dengeler.
* Şeftali cilt sağlığı için faydalıdır. İçerdiği A ve C vitaminleri cilt için doğal nemlendirici görevi görür.
* Bağırsak kurtlarının temizlenmesine yardımcı olur.
* İdrar söktürücü özelliği vardır.
* Ağız sağlığına yararlıdır. Ağız kokusunu giderir.
* İçerdiği lutein ve zeaksantin göz sağlığını korur.
* Vücudu toksinlerden arındırır.
Prof. Dr. Sefa Saygılı
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Ergenlik çağında gençlere nasıl davranmalı? (18.07.2018)
- Çocuklar otoritenin kimde olduğunu bilmeli (15.07.2018)
- Görmeyi kuvvetlendiren ve gençleştiren besin: Havuç (11.07.2018)
- Atatürk’ün gençlere alkollü içki konusunda tavsiyesi (09.07.2018)
- Sağlıklı ve zinde kalmak için vazgeçilmez besin: Kabak (02.07.2018)
- Mercimek (30.06.2018)
- Harika atıştırmalık ve lif zengini besin: Badem (27.06.2018)
- Seçim sonuçlarını nasıl yorumlamalı? (25.06.2018)