Gençliğin önemli sorunlarından biri: Zaman yönetimi
5-6 Ekim 2019 tarihlerinde Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öncülüğünde Balıkesir İl Müftülüğü ve Eğitime Destek Platformu'nun katkılarıyla düzenlenen Cunda Toplantıları-2 adlı çalıştay, Ayvalık'ta gerçekleştirildi.
Hz. Peygamber ve Gençlik Sorunları ana başlığını taşıyan bu çalıştayda, yerli ve yabancı üniversitelerde görev yapan akademisyenler yanında konuya ilgi duyan/uzmanlık ya da görev alanı olarak gençlerle muhatap olan yaklaşık 140 kişi, tebliğ sunumu, müzakereci ya da raportörlük görevlerini üstlendi.
Sekiz oturum halinde düzenlenen çalıştayda, İnanç, İbadet, Zaman, Değerler, Bağımlılık, İletişim, Kimlik, Cinsellik ve Mahremiyet, başlıkları altında 26 akademisyen veya konu uzmanı tarafından tebliğler sunuldu. Bu tebliğlere katkıda bulunan 101 müzakereci ise yine muhtelif üniversitelerden toplantıya iştirak eden akademisyenler, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çeşitli kademe ve görevlerde bulunan personel ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görev yapan öğretmenlerdi.
İki gün süresince oldukça dolu bir gündemle geçen çalıştay, Son Nebi Hz. Muhammed (sav)'in tüm insanlık için çağları aşan örnekliği doğrultusunda, Onun müstesna güzellikteki hayatına ve yaşadıklarına; sözlerine ve uygulamalarına atıflarda bulunularak yukarıda zikrettiğimiz konularda sunulan tebliğler, katkı amaçlı müzakereler ve sonuç raporlarının sunulmasıyla sona erdi.
Bugünkü yazımızda, adı geçen çalıştayda, oturum başkanlığı ve müzakerecilik görevlerini ifa eden biri olarak sizlerle paylaşmayı uygun gördüğüm bilgileri aktarmak istiyorum. Ama burada öncelikle zikretmem gereken bir husus söz konusu…
Bir yanda günümüz gençliğinin ve gençlerinin muhatap olduğu ve bizzat yaşadığı sorunlar var… Öbür yanda omuzlarımızda yüklü bir sorumluluk olarak bu sorunlara çözüm önerileri sunma görevi…
Bir yanda insanlık tarihinde, adına Asr-ı Saadet denilen "Mutluluk Çağı"ndaki gençler ve onlara çok değer veren Sevgili Peygamberimizin örnekliği var… Öbür yanda bu güzel örnekleri insanlığa anlatabilme/aktarabilme sorumluluğu… Kısacası son derece önemli ve hassas bir zamanda son derece önemli bir iştir, gençlerle alakalı konuları Hz. Peygamber (sav) perspektifinden ele alabilmek… İşte bu toplantı, o nedenle önemliydi… Bu derece önemi haiz buluşmaya ilgi duyan akademisyenlere davette bulunan ve büyük bir nezaketle ev sahipliği yapan Balıkesir İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, İl Müftüsü Ramazan Topcan ve Eğitime Destek Platformu Başkanı Halil Taş ile ekip arkadaşlarını en kalbi şükran duygularıyla tebrik etmek, yerine getirilmesi gereken bir görevdir.
GENÇLİK ÇAĞININ ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİRİ: ZAMAN YÖNETİMİ
Gençlik çağını yaşayan her bir ferdin karşılaşması muhtemel sorunlarından biri de zaman yönetimi konusudur. Çocukluk yıllarından itibaren karşısında "zaman disiplinine sahip" yetişkinler örneğine rastlamamış bir gençte bu disiplinin oluşması ya uzun zaman almakta ya da mümkün olmayabilmektedir. Çünkü ona zamanı yönetmesini ve başarılı bir şekilde kullanmasını değil, "özgürce" harcamasını telkin eden bir dünya var karşısında…
Bağımlılık konusu geçmişte sigara, alkol ve madde kullanımıyla sınırlıyken bugün "teknoloji bağımlılığı" gibi yeni bir türden ve yüksek düzeylerdeki etkisinden söz edilir hale geldi. Ve bugün artık gençlerin çoğu için hayatın, "gündüze eklenen geceler ve uykuyla geçirilen gündüzler"den oluşan bir zaman diliminde tüketildiğinden söz etmek mümkün maalesef…
"Hz. Peygamber ve Zaman" alt başlığıyla düzenlenen oturumda sunulan tebliğler ve müzakereler sonucunda ortaya çıkan ortak düşünceye göre, ülkemizde bugün gençlerin büyük bir kesimi, "plansız" ve "düzensiz" bir hayat yaşamaktadırlar. Bu durum onların dini ve dünyevi tüm işlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Yine gençler, zamanlarının büyük kısmını sosyal medya ve online oyunlara ayırmaktadırlar.
Buna mukabil, yaşadığı düzenli ve prensipli hayatıyla örnek bir tablo çizen Hz. Peygamber, gençlik ve zaman arasındaki ilişki yeterince incelenmemiştir. Bu nedenle, Hz. Peygamber'in gençlik dönemi, gençlerle iletişimi ve zaman yönetimi hakkında da bir bilgi eksikliği söz konusudur.
Adı geçen oturumda tebliğ sunan akademisyenlerin ve müzakerecilerin sundukları çözüm odaklı görüşleri içinde özellikle Abant Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Cemalettin Şen ve Dr. Abdullah Çelik'in tekliflerini aktarmak istiyorum.
- Gençlere doğru ve verimli "zaman yönetimi" öğretilmeli, Hz. Peygamber'in örnekliğinde uyku düzeni, günlük ve haftalık programlar hakkında eğitim verilmelidir.
- Zaman Fıkhı Anabilim Dalı kurulmalı ve Hz. Peygamber'in gençliği, Peygamberliği döneminde gençlerle iletişimi ve hedeflediği gençlik konularında detaylıca araştırmalar yapılmalı ve ulaşılan bilgiler bir din öğretimi programı içerisinde gençliğe aktarılmalıdır.
- Gençlere doğru sosyal medya kullanımı hakkında bilgi verilmeli, zaman bilinci aşılanmalı ve uygulaması kontrol edilmelidir. Teknolojik imkanların ve sosyal medyanın olumlu yönlerinden yararlanılmalı, dini bilgiyi gençliğe ulaştırmada bir araç olarak kullanılmasının yolları araştırılmalı ve oluşturulmalıdır.
Özellikle ülkemizde gençlerin "sorumluluk verilmeyen" ve "sorumluluk almak istemeyen" bir nesil olarak yetiştirildiği ve yetiştiği ortamda pek çok çözüm bekleyen sorunu olduğunu söyleyerek yazımızı bitirmek istiyorum. Son olarak, Eldeki bilgiler doğrultusunda, ırkçı, dışlayıcı ve baskıcı söylemlere dayanamayarak hayatına son verdiği düşünülen henüz 12 yaşındaki Suriyeli mülteci Vâil el-Suûd'un, kendi canıyla verdiği dersin, alması gerekenler için gerçek bir "ibret dersi" olmasını temenni ediyor, ona rahmet ve yakınlarına da sabırlar diliyorum.
Prof. Dr. Mehmet Emin Ay
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Yaşlılara verilecek manevi destek nasıl olmalıdır? (03.10.2019)
- Yaşlanma döneminde din eğitiminin önemi (30.09.2019)
- Yaşlılık döneminde manevi desteğin önemi (26.09.2019)
- Yaşlılarımız mutlu mu? (23.09.2019)
- Hz. İbrahim’in merhameti ve ailesindeki yansımaları… (19.09.2019)
- Hz. İbrahim dualarıyla Rabbinden neler istedi? (16.09.2019)
- Ekmeği “nimet” görenlerden, kadrini bilmeyenlere… (12.09.2019)
- Dinmeyen acı, bitmeyen matem: 10 Muharrem… (09.09.2019)