Limon
Limon ekşidir. Serinletici ve iç açıcıdır aynı zamanda. Dili kamaştırır ve canlandırıcı bir kokusu vardır. Limonun kökeni Hindistan'dır. Geçmiş çağların en ünlü hekim ve düşünürlerinden İbn-i Sina limonu kusmalarda, sarılıkta, sindirim zorluklarında, yüksek ateşte kullanırdı. Her ne kadar tadı asit ise de öbür meyveler gibi limon da bedeni alkalileştirir.
Her ne kadar limon yılın her mevsiminde mevcut olsa da esas yazları daha çok bulunur. Birçok farklı şekilde tüketebilen limon dilimlenerek yenebilir, suyu sıkılarak içilebilir veya şekersiz limonata yapılabilir, yiyeceklere garnitür olarak eklenebilir. Çaya, çorbaya, salataya vb. suyu sıkılırsa hem lezzet katar hem de şifa…
Limon A, B, B2 ve en önemlisi C vitamini bakımından zengindir. Ayrıca mineral, besin değeri ve antioksidan içeriği ile Rabbimizin bizlere sunduğu en değerli hediyelerden biridir. Dünyanın en sağlıklı yiyecekler listesinde üst sıralardadır. Soğuk algınlığından kansere kadar etkilidir. Düşük kalorisi, yiyecek ve içecekleri aromalandırması sebebiyle limon, limon suyu ve kabuğu diyet yapanlarda son derece yaygın olarak kullanılır.
Limonun özsuyu serinleticidir, idrar söktürücü ve kurt düşürücüdür. Toniktir ve güç vericidir. Özellikle çocuklardaki sindirim sistemi rahatsızlıkları bununla giderilebilir.
Yine limondaki C vitamini iç guddeleri, özellikle böbrek üstü bezlerini etkiler. Bazı yaraların kabuk bağlamasını, kırıkların kaynamasını sağlar. Cilt altı kanamalarını, enfeksiyonları önler. Sağlıklı bir cilt ve diş etinin oluşumunda çok önemli bir role sahiptir. Yağın ve kolesterolün damarların iç çeperlerini kaplaması sonucunda meydana gelen damar sertliğinde, limon bu zararlı maddeleri yavaş yavaş eriterek bedeni temizler, kan dolaşımını kolaylaştırır. Ayrıca kanın aşırı pıhtılaşmasını önler, tansiyonu dengeler. Beyin kanaması ve kalp krizi riskini düşürür, kalp damar sistemini korur. Kolesterolü azaltır. Karaciğerin dostudur. Limon suyu, sesi de berraklaştırır.
Limon bağışıklık sistemimizi ve hafızamızı güçlendirir, vücudumuzdaki serbest radikallerin etkisizleştirilmesine yardımcı olur.
Böbrek taşı düşüren kişilerde de yararlı olur. Her türlü kansere yakalanma riskini düşürür.
Soğuk algınlığı, nezle, öksürük, boğaz ve baş ağrıları ile gribal enfeksiyon hallerini hafifletir. Beden ateşini düşürür.
Yaprakları ve kabuğu
Limon ağacının yaprakları sükûnet vericidir, toniktir, solucan ve kurt düşürücü özelliklere sahiptir. Terleticidir. Spazmlara karşı koruyucudur. Öksürük, astım, sinirlilik, uykusuzluk, çarpıntı ve bunlara benzer rahatsızlıklar için şifa vericidir.
Limon kabuğu toniktir. Bütün organları uyarır, terleme sağlar. Bu ise, bilindiği gibi toksin (zehir) birikimlerine karşı etkili bir fonksiyondur. Ayrıca limon kabuğu midenin çalışmasına da yardımcı olur. Üstelik birçok besin maddesi bulundurur. Kabuğu rendeleyerek meyve ve sebze pürelerine katılabilir.
Limonata
Limon suyu sıkılarak şekersiz hazırlanır veya bal katılır. Günde 3-4 bardak içilebilir. Limonata, hastaların ateşini düşürür ve iyileşmelerini hızlandırır. Limon kabuğu da katılırsa, tesiri daha fazla olur. Soğuk su ile içilirse serinletici, sıcak suyla terletici bir etki yapar.
Lime (Misket Limonu)
Lime (Türkçede Misket Limonu olarak bilinir) limongillerden dış kabuğu yeşil olan ekşi bir meyvedir. Normal limondan küçüktür. Sitrik asit ve C vitamini açısından zengindir ancak şeker oranı daha düşüktür. Bağışıklık sistemini güçlendirir, tansiyonu düşürür, yara ve diş iltihaplarında etkilidir. Ayrıca B1, B2, B3, karoten, kalsiyum gibi çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir. Kanserden koruyucudur.
Prof. Dr. Sefa Saygılı
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Şifa deposu lezzetli meyve: İncir (01.08.2018)
- Düşünceler kayıt altına alınabilir mi? (30.07.2018)
- Kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyen meyve (28.07.2018)
- Ergenlik çağında gençlere nasıl davranmalı? (18.07.2018)
- Çocuklar otoritenin kimde olduğunu bilmeli (15.07.2018)
- Görmeyi kuvvetlendiren ve gençleştiren besin: Havuç (11.07.2018)
- Atatürk’ün gençlere alkollü içki konusunda tavsiyesi (09.07.2018)
- Sağlıklı ve zinde kalmak için vazgeçilmez besin: Kabak (02.07.2018)