Vazgeçilmez ve asli protein kaynağı, tam bir besin deposu
Kurban bayramını idrak ediyoruz. Mali durumu iyi olan Müslümanlar kurban keserek etini yoksullara dağıtır ve bir kısmını da kendilerine ayırırlar.
Sığır, koyun, keçi, deve gibi hayvanların etlerine kırmızı et denmektedir.
İnsan beslenmesinde önemli yer tutan etler biyolojik değeri yüksek, iyi kalite protein kaynağıdırlar. Ayrıca B grubu vitaminleri ve demir bakımından zengindirler. Etin su olmayan kısımları çoğunlukla protein ve yağdan ibaret olduğundan aynı zamanda enerji kaynağıdır. Yağlı etler daha fazla enerji verirler. Bunun yanında yağsız etlerin kalori değeri düşük, protein değeri daha yüksektir.
Yağsız et ortalama yüzde 76 su, yüzde 21,5 azotlu maddeler, yüzde 15 yağ, yüzde 1 mineral maddeler ihtiva eder. Ayrıca karbonhidrat, enzimler ve vitaminler de bulundurur.
Kırmızı et tam bir kansızlık ilacıdır. İçerdiği B vitaminleri ve selenyum ile kalp sağlığını koruyucu özelliklere sahiptir, başta bağırsak kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur. Et yemekle cinsel yaşamımız ve prostat sağlığımız düzene girer. Yaraların iyileşmesi açısından da önemli olan çinko sayesinde bağışıklık sistemimiz güçlenir.
Et, özellikle tam bir protein deposudur. İnsan, günde 60-70 gram proteine ihtiyaç duyar. Bu proteinin de bir kısmı hayvani kaynaklı olmalıdır. İşte lezzetle yenen et yemekleri bünyemizin bu ihtiyacını karşılar.
Etle giderdiğimiz ve muhakkak almamız gereken proteinlerin çeşitli fonksiyonlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Proteinler canlılığın temel elemanlarıdır. Hücrenin ana cevheridir. Büyüme için protein şarttır. Karbonhidrat ve yağlar azot ihtiva etmedikleri için hücrede proteinlerin yerini tutamazlar.
- İnsanlar sürekli aşınma ve yıpranma halindedir. Onun için devamlı tamir de gereklidir. Bu da proteinle mümkün olur.
- Proteinlerin aminoasitleri; enzimlerin, hormonların, hemoglobinin yapılabilmesi için gerekli hammaddeyi sağlar.
- Proteinler enerji kaynağıdırlar.
- Proteinler kan plazmasında, beyin omurilik sıvısında ve barsak salgılarında tampon ödevi görür ve bu sıvıların PH'larının sabit kalmasına katkıda bulunurlar.
İşte et, o harika lezzeti yanında protein ihtiyacımızı karşılayan en önemli kaynaktır.
Et mamûlleri
Etler taze veya mamûl olarak kullanılır. Et mamûlleri ile etin saklanması ve kullanmada kolaylık sağlanmaktadır. Belli başlı et mamûlleri; pastırma, sucuk, sosis, salam ve kavurmadır.
Prof. Dr. Sefa Saygılı
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Erken uyanmanın faziletleri (20.08.2018)
- Millet bahçelerini oluştururken nelere dikkat edilmeli? (15.08.2018)
- Benzersiz tadı ve harika kokusu ile vazgeçilmez meyve: Armut (14.08.2018)
- Eşler arasında anlaşma için kadınlara öğütler (10.08.2018)
- Limon (03.08.2018)
- Şifa deposu lezzetli meyve: İncir (01.08.2018)
- Düşünceler kayıt altına alınabilir mi? (30.07.2018)
- Kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyen meyve (28.07.2018)