Arama

2019’da İslam bilim tarihi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin konuşulacak

İTÜ, 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı protokolünü, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) ve Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) ile birlikte imzaladı.

2019’da İslam bilim tarihi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin konuşulacak
Yayınlanma Tarihi: 5.02.2019 17:54:05 Güncelleme Tarihi: 13.12.2018 13:40

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ilan edilen "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" kapsamında imzalanan protokol, İslam medeniyetinin bilimsel açıdan dünyaya yaptığı katkıları Prof. Dr. Fuat Sezgin ve onun çalışmaları ışığında, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmayı amaçlıyor.

Gülhane Parkı'ndaki Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi'nde düzenlenen imza törenine, İBTAV Mütevelli Heyeti Üyesi Necmeddin Bilal Erdoğan'ın yanı sıra, Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca, İBTAV Yönetim kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya ve Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan da katıldı. Anlaşma uyarınca Prof. Dr. Fuat Sezgin'in İslam'a ve insanlığa katkılarıyla örnek olduğu çalışmalar, gençlere 2019 yılı boyunca aktarılacak.

2019'DA İSLAM BİLİM TARİHİ VE PROF. DR. FUAT SEZGİN KONUŞULACAK

Üniversitemizin de yıl boyunca düzenleyeceği panel, seminer, sergi gibi etkinliklerde bilim ve teknoloji tarihi odaklı konular ele alınacak. Prof. Dr. Fuat Sezgin'e ait çalışmaların, İslam bilim tarihi hakkında içeriklerin paylaşılması ve akademik dergilerde Sezgin'e dair özel çalışmalar yayınlanması da öngörülüyor. İslam bilim tarihinde iz bırakmış bilim insanları ile ilgili tanıtımların gerçekleşeceği bu yılda, öğrencilerimiz de İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne geziler düzenleyecek.

PROF. DR. FUAT SEZGİN KİMDİR?

24 Ekim 1924 tarihinde, Bitlis'te dünyaya gelen Fuat Sezgin, ortaokul ve lise öğrenimini Erzurum'da tamamladıktan sonra, 1943 yılında İstanbul'a geldi.

İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde alanında en tanınmış uzmanlardan olan Alman doğubilimci Helmut Ritter'in öğrencisi olan Sezgin, onun tavsiyesiyle İslam bilimlerine yöneldi.

Sezgin, 1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu ve ardından Arap Dili ve Edebiyatı üzerine doktora yaptı.

"Buhari'nin Kaynakları" konulu doktora teziyle 1954'te doçent unvanı alan Sezgin, bu çalışmasında önemli bir hadis kaynağı sayılan Buhari'nin, bilinenin aksine sözlü değil yazılı kaynaklara dayandığını savundu. Sonrasında "Buhari'nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar" adındaki takdim tezi 1956'da yayımlandı.

1960 askerî darbesiyle iktidara gelen cunta tarafından hazırlanan ve 147 akademisyenin üniversitelerden men edildiği listeye alınması üzerine, çalışmalarını Frankfurt Üniversitesi'nde sürdürdü.


Bundan 5 yıl sonra, Cabir ibn Hayyan hakkında yazdığı ikinci doktora tezini Frankfurt Üniversitesi Institut für Geschichte der Naturwissenschaften'a sunan ve ertesi yıl profesör unvanı alan Sezgin, aynı yıl kendisi gibi doğubilimci olan Ursula Sezgin ile evlendi.

İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadarki süre göz önüne alındığında, alanında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi'nin ilk cildini 1967'de tamamlayan Sezgin, hayatını kaybetmeden önce 17 ciltten oluşan bu serinin 18. cildini yazıyordu.

Prof. Dr. Fuat Sezgin; Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede biliyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN