Arama

Uranüs ve Neptün'de olağan dışı fırtınalar tespit edildi

NASA tarafından gerçekleştirilen gezegenlerin yıllık incelemesinde Uranüs ve Neptün'ün yüzeylerinde gizemli fırtınalar görüldü.

Uranüs ve Neptün’de olağan dışı fırtınalar tespit edildi
Yayınlanma Tarihi: 11.02.2019 17:48:29 Güncelleme Tarihi: 11.02.2019 17:48

Hubble uzay teleskobu güneş sisteminin gaz devlerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak için başlatılan bir program kapsamında her yıl gezegenlerin fotoğraflarını çekiyor. Hubble'ın aldığı son görüntüler Uranüs'ün kuzey kutbunun tamamen muazzam bir "parlak fırtınalı bulut" ile kaplı olduğunu ortaya çıkardı.

Neptün'de ise, 1989'da Voyager 2'nin geçişinde uzay aracının yakaladığı olaya benzer şekilde, yaklaşık 11 bin kilometre boyunca ölçülen koyu bir girdap geliştiği ortaya çıktı.

Uranüs ve Neptün'ün Dünya gibi mevsimleri var, ancak sadece birkaç ay sürmek yerine onlarca yıl boyunca yayılma eğilimindedirler.

Bilim adamları, Uranüs'te toplanan fırtına bulutlarının, ilerleyen mevsimlerin birleşimi ve dev gezegenin sıradışı bir özelliği olduğunu düşünüyor.

Güneş sistemini oluşturan diğer gezegenlerin aksine, Uranüs'ün kutupları gezegenin aşırı eğimli ekseninden dolayı 42 yıl boyunca Güneş ışığına maruz kalır. Yani yaz boyunca güneş kuzey kutbunda neredeyse tamamen parlar, asla batmaz.

Uzmanlar değişikliklerin atmosferdeki hareketleri etkileyen bu mevsimsel değişimden kaynaklanabileceğini düşünüyor.

Neptün'de fırtınaların nasıl oluştuğu belli değil, ancak bilim adamları ilk girdapların gezegenin atmosferinde derinlemesine girmeye başladıklarını, çekirdeğe daha yakın, daha yüksek irtifalara ulaşmadan ve yüzeyde görünmeden önce ortaya çıktıklarını düşünüyor.

Hubble bu uzak gezegenlerin fotoğraflarını çekmeye devam ettikçe, uzmanlar bu uzak gezegenlerde hava durumu modellerinin net bir resmini oluşturabileceklerini umuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN