Arama

Arakan'a mayınlı tuzak

Arakan'da Müslümanları katleden Myanmar ordusunun, katliamlardan kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlıların geri dönmemesi için Bangladeş sınırına mayın döşediği ifade edildi.

Arakan’a mayınlı tuzak
Yayınlanma Tarihi: 6.09.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 06.09.2017 13:27

Reuters'ın haberine göre; Bangladeş kaynakları, Myanmar'ın, Bangladeş sınırına mayın döşediğini, bunun amacının ülkelerindeki şiddetten kaçan Müslüman sığınmacıların geri dönüşlerini engellemek olabileceğini söylediler.

Bilgiyi veren iki hükümet kaynağı, sınırın çok yakınına mayın döşenmesine karşı Bangladeş'in bugün Myanmar'a resmen şikâyette bulunacağını söylediler. Konu hakkında yakın bilgi sahibi olan kaynaklar, durumun hassasiyetinden dolayı isimlerinin açıklanmasını istemedi.

TEL ÖRGÜ BOYUNCA SINIR DİREKLERİNİN ARASINA DÖŞÜYORLAR

Rohingyalı isyancıların 25 Ağustos'ta ordu ve polis birimlerine yaptıkları saldırılar üzerine askerlerin Müslüman azınlığa karşı başlattığı operasyonlarda en az 400 kişi öldü ve yaklaşık 125,000 Rohingyalı komşu Bangladeş'e kaçtı. Kaynaklardan biri, "Myanmarlılar mayınları sınırın kendi tarafında tel örgü boyunca sınır direklerinin arasına döşüyorlar" dedi. Kaynaklar, Bangladeş'in bu durumdan fotoğraflar ve ihbarlar sayesinde haberdar olduğunu belirtti.

Kaynaklardan biri, "Bizim güvenlik güçlerimiz dikenli tel örgünün dibine toprağa bir şeyler gömen gruplar görmüşler. Daha sonra muhbirlerimiz bunların mayın döşediğini söyledi" dedi.

Kaynaklar, bu kişilerin üniformalı olup olmadığını söylemediler ancak Rohingyalı olmadıklarının kesin olduğunu belirttiler.

MAYIN DÖŞENDİĞİ KUŞKULARI GÜÇLENDİ

Reuters, mayın döşendiği iddialarını tarafsız kaynaklardan doğrulatamadı.

Bangladeş sınır muhafızlarından Manzurul Hassan Khan, Pazartesi günü sınırın Myanmar tarafından gelen iki patlama sesinin ardından dün de aynı kesimde iki patlama duyulduğunu ve bunların sınırın Myanmar tarafına mayın döşendiği kuşkularını güçlendirdiğini söyledi.

Myanmar ordusu patlamalarla ilgili hiçbir açıklama yapmadı. Devlet Başkanı Aung San Suu Kyi'nin sözcüsü Zaew Hitay'a da ulaşmak mümkün olmadı.

DÜNYANIN EN GENİŞ MAYINLI ALANLARINDAN BİRİ

Hitay Pazartesi günü Reuters'e yaptığı açıklamada, patladığı düşünülen mayınların teröristler tarafından döşenmiş olabileceğini ima etmişti.

Dakka'daki resmi kaynakların söz ettiği sınır direkleri, iki ülke arasındaki sınır çizgisini belirliyor ancak 217 km.lik ortak sınırın tümü tel örgü ile ayrılmış değil ve geçişe imkan veriyor.

Son yıllara kadar askeri yönetim altında olan Myanmar'ın mayın döşeli toprakları, dünyanın en geniş mayınlı alanlarından biri.

Myanmar, Birleşmiş Milletler'in 1997 tarihli kara mayınları yasağı anlaşmasını imzalamıyor.

Derlenmiştir- Ayşe Sarıoğlu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN