Norveç Nobel Komitesi tarafından bu yılki Barış Ödülü'ne layık görülen Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN), ödülün nükleer silahları protesto eden milyonlarca kampanyacıyla ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine attığı atom bombalarından sağ kurtulan "Hibakusha"lar için bir hediye olduğunu duyurdu.
ICAN İcra Direktörü Beatrice Fihn, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, ödül açıklanmadan önce bir telefon aldıklarını belirterek, "İlk başta gerçekten inanmak çok zordu. Kaba bir şaka olduğunu düşündük. Açıkçası son derece heyecanlı ve mutluyum. Hala inanamıyorum." dedi.
Silahsızlanma ve insani konularda birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptığı için merkezlerinin Cenevre'de olduğunu bildiren Fihn, "son derece küçük bir ofisten" 3-4 kişiyle kampanyayı yürüttüklerini aktardı.
Fihn, kazandıkları ödülün nükleer silahları protesto eden milyonlarca kampanyacı ve ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine attığı atom bombalarından sağ kurtulan "Hibakusha"lar ve nükleer testlerde hayatını kaybeden kurbanlar için bir hediye olduğunu söyledi.
ICAN İcra Direktörü Fihn, ICAN'ın, nükleer silahsızlanmanın sağlanması için çok büyük çaba harcadığını anlatarak, dünyada birçok ülkede nükleer silah olmamasına rağmen son haftalarda ABD ve Kuzey Kore arasında tırmanan krize dikkati çekti. Fihn, "Aslına bakılırsa ABD, Kuzey Kore, Japonya ve Güney Kore'deki insanların kendilerini özellikle güvende ve istikrarda hissetmediklerini söyleyebilirim." diye konuştu.
Atom bombasının üç Japon kurbanı "Hibakusha"lar, bu yıl Nobel Barış Ödülü kazanan ICAN'ı tebrik etmek için Tokyo'da gazetecilere poz verdi
ABD VE KUZEY KORE'YE ÇAĞRI
Nükleer silahlar kullanarak "bir ülkenin tamamen yok edileceği" yönündeki tehditlerin ve nükleer silahların test edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Fihn, ABD ve Kuzey Kore'yi bu tür davranışlardan kaçınmaya davet etti.
İki gün önce sosyal medya hesabından yaptığı "Donald Trump bir morondur." paylaşımıyla ilgili bir soruya ise Fihn, ilk başta "şaka olarak" yazdığı mesajdan şimdi pişmanlık duyduğunu söyledi.
Fihn, nükleer silahların kullanımına tek başına yetki sağlamasından dolayı birçok insanın Donald Trump'ın başkan olarak seçilmesinden rahatsızlık duyduğunu ileri sürdü.
Beatrice Fihn, "Tüm dünyayı tek başına yok etme kabiliyetiyle güvenebileceğimiz hiç kimse yok." ifadesini kullandı.
Ödül, Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta verilecek. İsveç Kraliyet Bilim Akademisi Nobel Komitesi, pazartesi günü de Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahibini açıklayacak.
ICAN
ICAN, 2006'da Nobel ödüllü Nükleer Savaşı Önlemek İçin Uluslararası Fizikçiler İnisiyatifi öncülüğünde kuruldu. Örgüt, o yıl Viyana'da yapılan kongresinde ICAN'ı uluslararası bir kampanyaya dönüştürme kararı aldı. Örgüt, kampanyayı 23 Nisan 2007'de, Avustralya'nın Melburne kentinde yaptığı bağış toplantısıyla dünyaya duyurdu. Ardından 30 Eylül 2007'de Viyana'da Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'na taraf devletlerle bir toplantı düzenledi.
ICAN'a halihazırda 468 sivil toplum örgütü ve 101 devlet destek veriyor. Kampanya faaliyetlerini, Uluslararası İdare Grubu (ISG) gözetiminde yürütüyor. ISG, Acronym Silahsızlanma Diplomasisi Enstitüsü, 36. Madde, Nükleer Savaşı Önlemek İçin Uluslararası Fizikçiler İnisiyatifi, Norveç Halk Yardım Teşkilatı, PAX Barış Organizasyonu, Barış Gemisi, Latin Amerika İnsan Güvenliği Ağı, Nükleer Savaşı Önlemek İçin İsveçli Fizikçiler İnisiyatifi ile Barış ve Özgürlük İçin Kadınlar Birliği örgütlerinin temsilcilerinden oluşuyor.
Oluşumun merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunuyor.