Sudan, son 50 yıl boyunca siyasi kargaşa, savaş, etnik baskı ve kuraklık gibi problemlerin yaşandığı komşu Afrika ülkelerinden gelen sığınmacıların tercih ettiği yerlerden biri oldu.
Sudan resmi verileri ülkedeki toplam sığınmacı sayısını 2 milyondan fazla açıklarken Birleşmiş Milletler (BM) bu rakamı, 922 bin 700 şeklinde veriyor.
Bunun yanı sıra 1983-2005 arası güneydeki iç savaş, 2003'te Darfur sorunu, 2011'den bu yana da Güney Kordofan ve Mavi Nil bölgesinde devam eden çatışmalar nedeniyle Sudan'a iç göç yaşandı.
İLK SIĞINMACILAR
Sudan, 1956'da bağımsızlığını kazanmasından sonra, Zaire adıyla bilinen Demokratik Kongo'dan 1965 yılında ilk göç dalgası ile karşılaştı. Resmi verilere göre, o dönem ülkeye gelen 9 bin kişilik sığınmacı gruptan bugün ülkede yalnızca 200 kişi kaldı.
SIĞINMACILAR VE KAMPLAR
Konuyla ilgili bilgi veren Sudan Mülteci Komiserliği Müdürü Hamed el-Cezuli, "Eritre, Etiyopya, Somali, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika, Güney Sudan, Yemen ve Suriye'den olmak üzere Sudan'da 2 milyondan fazla sığınmacı bulunuyor." dedi.
Sığınmacıların, kamplarda ve şehirlerde kalanlarla Avrupa'ya iltica talebinde bulunanlar şeklinde üç kısma ayrıldığını belirten Cezuli, iltica talebinde bulunan üçüncü kısmın Somali, Eritre ve Etiyopyalılardan oluştuğunu kaydetti.
Sığınmacı kamplarının Sudan'ın doğusu, güneyi ve batısında bulunduğunu ifade eden Cezuli, doğudaki 7 kampta Eritre ve Etiyopyalıların, batıdaki Darfur bölgesinde bulunan 3 kampta ise Çad'dan gelenlerin ikamet ettiğini söyledi.
Cezuli, Güney Sudanlı sığınmacıların ise ülkenin sınırındaki bölgelerde 14 kampta yaşadığını dile getirdi.
BM, ülkede bulunan Güney Sudanlı sığınmacı sayısının 770 bin 110'a ulaştığını açıkladı. Ancak Sudan'ın resmi verileri, Güney Sudanlı sığınmacıların 1 milyon 300 bini geçtiğine işaret ediyor.
Güney Sudan'dan yeni sığınmacıların geldiği yönünde raporların bulunduğunu aktaran Cezuli, son olarak Orta Afrika'dan da 2 bin 500 kişinin Sudan'a sığındığını söyledi.