15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden geçen bir yıl içinde FETÖ yapılanması çok sayıda esere konu oldu. Birçok araştırmacı, yazar, gazeteci konuyla ilgili basta inceleme ve araştırma olmak üzere farklı türlerde kitaplar yazdı. Sabah Kitap'tan Damla Kayayerli, 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili kitapların içinden sizler için bir seçki hazırladı.
15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü vesilesiyle bu kitaplar arasından hazırladığımız seçkiyi sizinle paylaşmak istedik:
15 Temmuz Kahramanları İllüstrasyonlarla Hikâyeleşti
Okçular Vakfı ve Erdem Yayınları'nın ortak çalışması olan Okçular Tepesi 15 Temmuz Kahramanlarının Hikâyeleri, darbe girişiminde yaşanan destansı mücadelenin satır başlarını bir araya getiriyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın, şehit Erol Olçok için kaleme aldığı yazının da yer aldığı eserde yazarlar, 15 Temmuz akşamı tarihe geçen yaşanmışlıkları illüstrasyonlar eşliğinde hikâyeleştirdi.
Erdoğan Kadim Dostu Olçok'u Anlattı
15 Temmuz şehidi Erol Olçok'un kardeşi Cevat Olçok, darbe girişiminin yıldönümünde Erol Olçok Kitabı adlı çalışmaya imza attı. Kitap için 43 isim şehit Olçok ile ilgili anılarını kaleme aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dava arkadaşı Erol Olçok'u ilk kez bu kitapta 'Yol arkadaşım Erol Olçok' başlıklı yazıda anlattı:
"(…) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Erol'un verdiği tepki, gösterdiği önderlik, sergilediği cesaret ve yiğitlik, tam da onu yansıtan, onu ifade eden bir tarzda olmuştur. Çünkü Erol, hayatının hiçbir döneminde zulme rıza göstermemiş, zalime asla teslim olmamıştır. Fikirleri ve mücadele yöntemiyle tam anlamıyla aykırı bir kişilik olan Erol, nerede hak ve hakikat mücadelesi varsa, sadece orada olmakla kalmaz, mutlaka safın en başında yer alır, sorumluluk üstlenirdi.
Bizim kendisiyle birlikte çalışmaya başlamamız da, 1993 yılında, işte böyle bir mücadele arifesinde olmuştur. O günden beri de hiç ayrılmadık, hep beraber yol yürüdük; nice zaferleri beraber tattık, nice sancıları beraber çektik, nice krizleri beraber göğüsledik, nice düğümleri beraber çözdük.
15 Temmuz gecesi darbe girişiminin duyulduğu andan şehadetine kadar geçen hadiselerin ayrıntılarını öğrendiğimde, bir yandan gözyaşlarıma engel olamazken, diğer yandan da iç dünyamda 'Evet, bu bizim Erol' diyordum. Erol'un hesapsızlığının, hasbiliğinin, inandığı doğrular söz konusu olduğunda yapabileceği fedakârlıklarda sınır bulunmadığının en güzel ispatı, 15 Temmuz gecesi mücadeleye, canından öte tuttuğu, gözünün nuru oğluyla birlikte çıkmış olmasıdır. Abdullah Tayyip de, o gece darbeci hainlerin karşısına cesaretle dikilirken, babasının oğlu olduğunu ispatlamıştır." Erol Olçok'un eşi, Abdullah Tayyip'in annesi Nihal Olçok da, Annesinin Kalbinden Şehitoğlu Şehit isimli kitabı yazdı.
Motto Yayınları'ndan çıkan kitapta bir annenin kalbinden kâğıda dökülenler yer alıyor.
15 Temmuz Milli İradenin Zaferi
AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı, darbe girişiminin yıldönümünde 15 Temmuz Milli İradenin Zaferi başlıklı bir araştırma raporu yayımladı. 15 Temmuz şehitleri ve gazilerine ithaf edilen kitap, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın takdim ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık'ın sunuş yazılarıyla başlıyor. Kitapta Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki darbeler ve muhtıralar da detaylı bir şekilde aktarılıyor. Kitaba www.akparti.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Çocuklara Kahramanlar Anlatılıyor
Yazar İrfan Gürkan Çelebi, Korkma Sönmez!.. adlı kitabında çocuklara, 15 Temmuz'un nasıl bir süreçte gerçekleştiğini ve o gece neler yaşandığını bir sınıf kurgusu içerisinde anlatıyor.
Çelebi'nin hikâye formundaki eseri yeni nesle bilinç kazandırmayı amaçlıyor.
Yazar Çelebi, öğretmenlerin ilk kez yaşadıkları bu olayı öğrencilerine nasıl anlatacağına karar vermekte zorlandığını dikkat çekerek şöyle diyor:
"Bu kitap yalnızca çocuklar için değil. Öğretmenler ve anne babalar da okumalı. Kitapta ana karakter bir öğretmen. Kitaptaki diğer karakterlerin isimleri de 15 Temmuz kahramanlarından alınıyor.
Kitapta o geceyi anlatan ve çocukların ilgisini çekecek çizimler de var. Çocuklar bu hikâye ile vatanseverlerin hain darbe girişimini nasıl durdurduklarını daha iyi anlayacak."
Fetö-Medya İlişkisi
SETA'da araştırmacı olarak çalışan Yrd. Doç. Dr. Yusuf Özkır'ın yazdığı FETÖ Medya ve Darbe kitabı Pınar Yayınları'ndan çıktı. Araştırma-inceleme alanındaki kitapta FETÖ'nün medyayı dezenformasyon faaliyetleri açısından nasıl kullandığına açıklık getiriliyor. SETA'dan çıkan 15 Temmuz'da Medya: Darbe ve Direnişin Mecrası isimli kitap ise İsmail Çağlar, Mehmet Akif Memmi, Fahrettin Altun ortak çalışması. Kitapta darbe ve işgal girişiminin medya ve iletişim yönlerine mercek tutuluyor.
Asker Ve Sivil İlişkileri
Akademisyen, yazar ve AK Parti Milletvekili Yalçın Akdoğan'ın Asker Sivil İlişkileri ve Kumpastan Darbeye FETÖ kitabı Alfa Yayıncılık tarafından yayımlandı. Kitapta asker-sivil ilişkileri ve dönem içinde yaşanan olaylar ele alınırken, FETÖ/PDY'nin nasıl bir örgüt olduğu da anlatılıyor. AK Parti'ye karşı yürütülen psikolojik harekât ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu süreçlerdeki liderliği konu ediliyor.
Bay Bay Bylock!
Sabah Yazı İşleri Müdürü Yahya Bostan'ın FETÖ'nün Dijital 'İni' ByLock'a Böyle Girildi: Kod Adı Bay Bay kitabı önemli bir çalışma. 15 Temmuz kahramanlarına adanan, Turkuvaz Kitap'ın bastığı araştırma FETÖ'nün gizli yazışma programı ByLock'u ele geçirme serüvenine odaklanıyor. MİT Siber Savunma ve Güvenlik Dairesi'nin 'BayBay' kod adını verdiği ByLock şifreli yazışma programının verilerini ele geçirme sürecini Bostan, belgesel-roman tarzında ve edebi dil kullanarak okuyucuya sunuyor.
242 Şehit Ailesiyle Görüşüldü
İstanbul ve Ankara'daki 242 şehit ailesinin evleri ziyaret edilip yüz yüze görüşmeler yapılarak hazırlanan 15 Temmuz Şehitleri isimli kitap İBB Kültür A.Ş tarafından basıldı. Kitapta şehit aileleriyle söyleşiler fotoğraflarıyla birlikte aktarılıyor. Davut Göksu'nun hazırladığı kitabın fotoğraflarını ise Nevzat Yıldırım çekti.
Seta Araştırdı
SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran ve SETA Genel Koordinatör Yardımcısı, Sabah gazetesi yazarı Fahrettin Altun'un ortak çalışması olan Milletin Zaferi 15 Temmuz, SETA Yayınları'ndan çıktı. Kitapta darbe girişiminde yaşananların analizi makaleler ve arşivlik fotoğraflarla okuyucuya sunuluyor.
SETA Yayınları'ndan çıkan bir diğer kitap ise Demokrasi Nöbetleri: Toplumsal Algıda 15 Temmuz Darbe Girişimi. Nebi Miş, Serdar Gülener, İpek Coşkun, Hazal Duran ve M. Erkut Ayvaz'ın ortak çalışması için 176 kişiyle mülakat yapılmış.
Enes Bayraklı ve Ufuk Ulutaş'ın hazırladığı FETÖ'nün Anatomisi de SETA'dan çıktı. Kitapta farklı alanlardan uzmanlar FETÖ'nün tarihini, örgütsel yapısını, ekonomik kaynaklarını, kadrolaşmasını ve terör örgütüne dönüşümünü analiz ediyor.
Zombi Ordusu Fetö
Araştırmacı-gazeteci Kemal Gümüş, İşgalin Yapı Taşları kitabında "Türkiye Cumhuriyeti'nin tarih sahnesinde karşılaştığı en büyük tehlike nedir? diye sorulsa şüphesiz bunun cevabı olarak birinci sırayı 'Fetulahçı Terör Örgütü' alacaktır. (...) Beyinleri narkozlanmış ve sayıları yüz binlerle ifade edilen; sorgulamayan, koşulsuz itaati esas alan bir zombi ordusu oluşturuldu" diyor. Yazar, Kopernik Kitap'tan çıkan kitabında, FETÖ mensuplarının siyasetten iş dünyasına, sanattan medyaya, askeriyeden polis teşkilatına kadar sirayet eden kodlarını açığa çıkarıyor.
Dünyayı Yöneten Üst Akıl
Murat Akan, Kozmik Karargâh isimli kitabında, New York'ta 1843'te kurulan, günümüzde yedi kıtada örgütlenerek dünyayı yöneten siyonist gizli örgüt 'B'nai B'rith Teşkilatı'nın tarihsel sürecini ele alıyor. Hayat Yayınları'ndan çıkan kitapta araştırmacı yazar Akan, "Dünya liderlerini kim belirliyor?, "George Soros B'nai B'rith'in gizli kasası mı?", "Gezi Ayaklanmasını kimler, nasıl tezgahladı?", B'nai B'rith Fetullah Gülen'i nasıl keşfetti?", "Gülen'in 'Büyük Abi'si kim?", "15 Temmuz darbe girişimini kimler niçin tezgahladı?" gibi sorulara yanıt arıyor.
Diriliş Destanı'nın Romanı
15 Temmuz Diriliş Destanı Ali Erkan Kavaklı'nın romanı. Nesil Yayınları tarafından basılan romanı Kavaklı, tarihe not düşme adına yazdı. 15 Temmuz'da yazılan muhteşem destanı ayrıntıları ile gözler önüne seren romanın arka kapağında şu ifadelere yer veriliyor: "Ölümü göze almışlardı. Hemen hepsi imanlı, inançlı ve cesurdular; abdest alarak sokağa çıktılar. Kimi tankın üzerine arabayı sürdü kimi çelik paletlerin önüne kendini attı kimi Akıncı Üssü'nde uçak ve helikopter pilotlarının üzerine yürüdü; cadde ve meydanlarda tanklara dur, dedi. İlk defa sivil halk, silahlı hainleri yendi."
Biri Darbeci, Diğeri Kahraman
15 Temmuz eserleri arasında ilk roman özelliği taşıyan Kara Güneş, Bahadır Yenişehirlioğlu tarafından yazıldı. Timaş Yayınları tarafından basılan roman, 15 Temmuz darbe girişimini yapan FETÖ yapılanmasını Anadolu'nun bir köyünde yaşayan iki arkadaş üzerinden anlatıyor. Yazar, 15 Temmuz darbe girişimi gecesine gelindiğinde iki arkadaştan birinin o gece darbeci, diğerinin ihanete direnen bir kahraman olma serüvenini okuyucuya sunuyor. Eser, okuyucuyu FETÖ yapılanmasının 40 yıllık geçmişine de götürüyor.
Fotoğraflarla 15 Temmuz
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın isteğiyle hazırlanan 15 Temmuz: Yüzyılın İhaneti Yüzyılın Zaferi fotoğraf kitabı A Haber kameramanı Aytekin Polatel'in çektiği karelerle başlıyor. 312 kare fotoğraftan oluşan kitap tarihi bir albüm niteliğinde. FETÖ darbe girişimini yurt dışında daha iyi anlatabilme adına kitap İngilizceye de çevrildi. Albümde 15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve stratejik kurumların bombalanması ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otelin basılması fotoğraf kareleriyle anlatılıyor. Kitabın önemli bir özelliği ise kare kod uygulamasının olması. Kitaba Adalet Bakanlığı'nın internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
An Ve An Yaşananlar
Anadolu Ajansı'nın hazırladığı Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi'nde darbe girişiminin kronolojisi ve sonrasındaki tepkiler yer alıyor. Tarihi bir belge niteliği taşıyan kitap, o gün saat saat neler yaşandığını aktarıyor.
Meydanlara Davet
Darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN Türk, A Haber, NTV, TGRT Haber ve Ülke TV kanallarına FaceTime'dan bağlanarak "Milletimizi meydanlara davet ediyorum" demiş, milyonlar da bu çağrıya kayıtsız kalmayıp sokaklara inmişti. CNN Türk'teki yayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşen Hande Fırat, Doğan Kitap'tan çıkan 24 Saat 15 Temmuz'un Kamera Arkası kitabında o günkü canlı yayının perde arkasını anlattı.
Girişimin Anatomisi
Gazeteci Abdulkadir Selvi, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananları yazmak için bakanlar, milletvekilleri, emniyet müdürleri ve şehit aileleriyle konuştu. Darbeye Geçit Yok isimli kitapta yazar, farklı yapılarda yer alan katmanları bir araya getirirken FETÖ darbe girişiminin anatomisini okuyucuya sunuyor.
Darbeye Direnen Şiirler
198 şairin 250 şiiri 15 Temmuz Direniş Şiirleri Antolojisi'nde bir araya getirildi. Sultanbeyli Belediyesi'nin yayınladığı, eğitimci-yazar Cevat Akkanat'ın hazırladığı kitapta birçok yazar ve şairin şiirleri bulunuyor. Kitapta Kosova, Makedonya, Kazakistan gibi ülkelerden şairlerin şiirlerine de yer veriliyor. TÜZDEV'in yayınladığı 15 Temmuz Diriliş Şiirleri Güldestesi isimli eser de bir diğer şiir kitabı.
Mücadele Devlet Politikası
Gazeteci-yazar Cem Küçük'ün kitabı Cehennem Köpekleri: FETÖ Profil Kitap tarafından yayımlandı: "Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm devlet bu çeteyi hukuk içinde bitirmek için var gücüyle mücadele etmektedir. Cumhurbaşkanımız her seferinde polislerimizi, MİT mensuplarımızı, savcılarımızı ve hâkimlerimizi FETÖ ile hukuk içinde mücadele etmek konusunda cesaretlendiriyor. FETÖ ile mücadele bir devlet politikasıdır."
25 Saatte Neler Yaşandı?
Mete Yarar ve Ceyhun Bozkurt'un Destek Yayınları'ndan çıkan Darbenin Kayıp Saatleri kitabında 15 Temmuz saat 14.45'te Milli İstihbarat Teşkilatı önünde başlayan 25 saatlik süreç aktarılıyor. "Darbe ne zaman planlandı ve harekete geçildi?", "Darbenin bir numarası kimdi?" ve "15 Temmuz gecesi ilk olarak nereyi hedeflediler?" gibi akla gelen soruların cevabı aranıyor.
Yabancı Dilde Yayınlar da Var
Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanlığı'nca İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan 10 Soruda 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Fetullahçı Terör Örgütü kitabında darbe girişimi ve gelişen süreç ele alınıyor.
Daily Sabah'a bağlı düşünce kuruluşu DS Centre for Policy Studies tarafından hazırlanan July 15: Gülenist coup attempt Report Issue 3, July 2016 raporunda darbe girişimi kapsamlı bir şekilde aktarılıyor.
TRT World'ün Araştırma History and Memory: TRT World in the Face of July 15 Coup (Tarih ve Bellek: TRT World'ün Gözünden 15 Temmuz Darbe Girişimi) adlı kitabı hazırladı.