Suriye'yi terk etmek zorunda kalarak Türkiye'ye gelen Ahmet El Dahir, Abdulmunayin Gureybi, Musab Elesad ve İbrahim Mahmut farklı illerde yeni bir yaşama başladı. Ülkelerinde yarım kalan üniversite hayallerini gerçekleştirmek isteyen gençler Türkiye'de sağlanan imkanla denklik sınavına girdi ve sınavda başarılı olan 4 gencin yolu, Elazığ Fırat Üniversitesinde kesişti. Yaşadıkları acıların ardından kendilerine uzatılan dost eline sıkı sıkı sarılarak, devletin sağladığı bursla öğrenimlerini sürdüren gençler, artık geleceğe umutla bakıyor.
"SAVAŞA RAĞMEN OKUMAK İSTEDİK"
Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 1. sınıf öğrencisi Ahmet El Dahir, yaptığı açıklamada ailesiyle 5 yıl önce İdlib'ten Türkiye'ye geldiğini söyledi.
Ailesinin Adıyaman'daki sığınmacı kampında yaşamını sürdürdüğünü dile getiren Dahir, "Suriye'de çok sıkıntılı günler gördük. Hayat namına hiçbir şey yoktu ve savaşta yakınlarımı kaybettim. Hayatımızı kurtarmak için Türkiye'ye, üniversite okumak için de Elazığ'a geldim." dedi. Başarılı bir gazeteci olmak istediğini belirten Dahir, kendilerine burs verilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
"Savaşa rağmen durmadık, okumak istedik ve şu an okumaya devam ediyoruz." diyen Dahir, arkadaşları ile savaş psikolojisini üzerlerinden atmaya çalıştıklarını anlattı.
Dahir, "Türkiye üniversiteye girmeme çok yardımcı oldu. Tüm olumsuzluklara rağmen pes etmedim ve şimdi üniversite okuyorum. Türkiye'ye çok teşekkür ediyoruz. Bize en önemli şey olan okumayı verdi. Türkiye Suriyeliler için tüm yardımı yaptı." şeklinde konuştu.
"YARIM KALAN HAYALİMİ TÜRKİYE'DE GERÇEKLEŞTİRDİM"
Sağlık Hizmetleri MYO Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü 1.sınıf öğrencisi İbrahim Mahmut, 2 yıl önce Suriye'den Türkiye'ye geldiğini söyledi.
Arkadaşlarıyla üniversiteye kayıt yaptırırken tanıştığını ifade eden Mahmut, "Türkiye'den çok memnunum. Suriyeliler rahat bir şekilde yaşıyorlar. Suriye'de okumak istiyordum ama savaş çıktı. Türkiye'nin bize verdiği bu fırsat için teşekkür ederiz. Yarım kalan hayalimi Türkiye'de gerçekleştirdim. Türkiye'yi ikinci vatanım olarak görüyorum. Hem Türkiye'ye hem Suriye'ye hizmet etmek istiyorum." diye konuştu.
Mahmut, ailesinin Türkiye'de üniversite okumasından büyük sevinç duyduğunu anlatarak, bütün sıkıntılarına burasının çare olduğunu kaydetti.
"OKULUMU BİTİRDİKTEN SONRA SURİYE'YE VE TÜRKİYE'YE HİZMET EDECEĞİM"
Gazetecilik Bölümü 1. sınıf öğrencisi Abdulmunayin Gureybi, Suriye'de birçok yakınını kaybettiğini, her şeye rağmen mücadele verdiklerini ifade ederek, ailesinin Malatya'daki sığınmacı kampında yaşamını sürdürdüğünü belirtti. Burada güzel bir eğitim almanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Gureybi, bu nedenle Türkiye'ye teşekkür etti.
Gureybi, üniversite okuma özlemine kavuştuğu için mutlu olduğunu anlatarak, "Okulumu bitirdikten sonra Suriye'ye ve Türkiye'ye hizmet edeceğim." ifadesini kullandı.
Sağlık Hizmetleri MYO Anestezi Bölümü 1. sınıf öğrencisi Musab Elesad ise, 3 yıl öce Suriye'nin İdlib kentinden geldiğini söyledi.
Eğitimleri için kendilerine burs imkanını sunan Türkiye'ye teşekkür eden Elesad, "Burs olmasaydı üniversiteyi okuyamazdım. Başarılı bir şekilde üniversiteyi bitireceğim. Aynı evde dört arkadaş kalıyoruz ve burada kardeş gibi olduk. Hedefim eğitimimi sürdürüp doktor olmaktır." şeklinde konuştu.