Barış Manço kimdir? Barış Manço’nun hayatı
Barış Manço, Anadolu rock müziğinin efsane ismi, şarkıcı, besteci, söz yazarı, başarılı bir sunucu ve gezgin olarak pek çoğumuzun gönlünde taht kurmuş bir isim. Uzun saçları, otantik kıyafetleri, bilezik, yüzük, kemer ve tiyatral yetenekleriyle ilgi çeken Barış Manço, kısa zamanda her yaştan insan tarafından kabul gördü. Geçirdiği kazada kesik izini kapatmak için bıyık bırakan da saçlarını uzattığını için dinamitli saldırıya uğrayan da Barış Manço'nun ta kendisiydi. Sunucusu olduğu "7'den 77'ye" programında Türkiye'de "Barış" adını ilk alan kişinin kendisi olduğunu öğrendi. Peki, Barış Manço kimdir? Barış Manço'nun hayatına dair bilgileri derledik.
Barış Manço, eğitim hayatı boyunca pek çok okul değiştirmek durumunda kaldı. Kadıköy Gazi Mustafa Kemal Paşa İlkokulu'nda başladığı eğitiminin 4'üncü sınıfını Ankara Maarif Koleji İlkokulu'nda, 5'inci sınıfını Kadıköy Yeldeğirmeni Mustafa Kemal Paşa İlkokulu'nda tamamladı. Ardından Galatasaray Lisesi'nde eğitimini sürdüren Barış Manço, babasının vefatının ardından buradan ayrıldı ve Şişli Terakki Lisesi'nden mezun oldu.
Barış Manço, müzikle henüz küçük yaşlardayken tanışmıştı. Annesinin bir ses sanatçısı olması, müziğe pek yabancılık çekmemesini sağladı. İlk olarak 14 yaşında sınıf arkadaşlarıyla birlikte Galatasaray Lisesi'nde "Kafadarlar" adlı grubu kurdu. İkinci grubu olan "Haramiler"de yine Galatasaray Lisesi'ndeki arkadaşlarıyla birlikte çalıştı. Haramiler'le birlikte dönemin popüler müziklerini yorumladı.
İlk 45'likleri 1962'de yayımlanan Manço ve Harmoniler, "Twistin Usa / The Jet", "Do The The Twist / Let's Twist Again" ve "Çıt Çıt Twist / Dream Girl" adlı üç 45'lik yaptı. "Neden Türkçe değil?" düşüncesiyle o yıllarda bir yandan da "Çıt Çıt Çedene", "Urfa'nın Etrafı Dumanlı Dağlar" ve "Kızılcıklar Oldu mu?" (Barış'ın annesi Rikkat Uyanık Hanım'ın derlediği bir türkü) isimli türkülerini kaydediyordu.
1963 yılında salyangoz yüklü bir kamyonun tercüman-şoför yardımcısı olarak İstanbul'dan Belçika'da bulunan ağabeyinin yanına giden Manço, burada Güzel Sanatlar Akademisi'ne kaydoldu. Bu okulda resim, grafik, desen ve iç mimari okuyan Barış Manço, bir taraftan da gece bekçiliği, garsonluk gibi işler yaptı.
Müzikle bağını hiç koparmayan Barış Manço, yabancı müzisyenlerden oluşan "Vahşi Kediler" grubuyla da müzik yaptı. Barış Manço'nun 1964'te doldurduğu biri İngilizce ikisi Fransızca üç şarkılık 45'lik, Fransa'da yayımlandı. Manço, 12 Ocak 1965'te Paris Olympia Konseri'ni gerçekleştirdi.
Barış Manço, Mazhar Alanson ve Fuat Güner'in öncülüğündeki "Kaygısızlar" grubuyla, 1967'de "Kol Düğmeleri"ni çıkardı. Dönemin aranjman modasına tepki gösteren Barış Manço, "Kızılcıklar oldu mu?", "Derule", "Kirpiklerin ok ok eyle" gibi türküleri Rock'n Roll ve Twist tarzlarında seslendirdi. "Altın Plak" ödülü kazanan bu albümün ardından Barış Manço ve Kaygısızlar, Fransa'ya gitti. Burada plak çalışması yapılsa da albüm uzun süre piyasaya sürülmedi. Barış Manço ve Kaygısızlar yollarını ayırdı.