Barış Manço kimdir? Barış Manço’nun hayatı
Barış Manço, Anadolu rock müziğinin efsane ismi, şarkıcı, besteci, söz yazarı, başarılı bir sunucu ve gezgin olarak pek çoğumuzun gönlünde taht kurmuş bir isim. Uzun saçları, otantik kıyafetleri, bilezik, yüzük, kemer ve tiyatral yetenekleriyle ilgi çeken Barış Manço, kısa zamanda her yaştan insan tarafından kabul gördü. Geçirdiği kazada kesik izini kapatmak için bıyık bırakan da saçlarını uzattığını için dinamitli saldırıya uğrayan da Barış Manço'nun ta kendisiydi. Sunucusu olduğu "7'den 77'ye" programında Türkiye'de "Barış" adını ilk alan kişinin kendisi olduğunu öğrendi. Peki, Barış Manço kimdir? Barış Manço'nun hayatına dair bilgileri derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
1963 yılında salyangoz yüklü bir kamyonun tercüman-şoför yardımcısı olarak İstanbul'dan Belçika'da bulunan ağabeyinin yanına giden Manço, burada Güzel Sanatlar Akademisi'ne kaydoldu. Bu okulda resim, grafik, desen ve iç mimari okuyan Barış Manço, bir taraftan da gece bekçiliği, garsonluk gibi işler yaptı.
Müzikle bağını hiç koparmayan Barış Manço, yabancı müzisyenlerden oluşan "Vahşi Kediler" grubuyla da müzik yaptı. Barış Manço'nun 1964'te doldurduğu biri İngilizce ikisi Fransızca üç şarkılık 45'lik, Fransa'da yayımlandı. Manço, 12 Ocak 1965'te Paris Olympia Konseri'ni gerçekleştirdi.
Barış Manço, Mazhar Alanson ve Fuat Güner'in öncülüğündeki "Kaygısızlar" grubuyla, 1967'de "Kol Düğmeleri"ni çıkardı. Dönemin aranjman modasına tepki gösteren Barış Manço, "Kızılcıklar oldu mu?", "Derule", "Kirpiklerin ok ok eyle" gibi türküleri Rock'n Roll ve Twist tarzlarında seslendirdi. "Altın Plak" ödülü kazanan bu albümün ardından Barış Manço ve Kaygısızlar, Fransa'ya gitti. Burada plak çalışması yapılsa da albüm uzun süre piyasaya sürülmedi. Barış Manço ve Kaygısızlar yollarını ayırdı.
Barış Manço, 1967 yılında Hollanda'da büyük bir trafik kazası geçirdi. Bu kazanın kendisine hatırası ise bıyığının altındaki kesik iziydi. Manço, bu kesiği kapatmak için bıyık bırakmaya başladı. Daha sonra sadece bıyığını değil; saçlarını da uzatmaya başladı.
Barış Manço, 1970 yılında yalnızca Türkçe şarkı söyleme gayesi ile Türkiye'ye döndü. Barış Manço'nun 1970 yılında bestelediği "Dağlar Dağlar" şarkısı kariyerinde adeta dönüm noktası oldu. Büyük ilgi gören şarkı, kısa sürede 700 bin sattı. Dönemin ünlü müzik gruplarından "Moğollar" ile bir süre çalışan Barış Manço'nun, Anadolu turnesi sırasında otobüsü dinamitli saldırıya uğradı. Manço'nun saçlarının uzun olması dolayısıyla gerçekleştirildiği öne sürülen saldırıda sanatçılar yara almadı.
Barış Manço daha sonra Moğollar'la yolları ayırıp "Kurtalan Ekspres"i kurdu. İsmini İstanbul'dan Güneydoğu'ya giden trenden alan Kurtalan Ekspres'in kadrosunda çok sayıda ayrılık yaşansa da gruba Barış Manço'nun uzun yıllar birlikte çalışacağı Ahmet Güvenç ve Bahadır Akkuzu dâhil oldu. Askerliğini yedek subay olarak Polatlı ve Amasya'da yapan Barış Manço, daha sonra Kurtalan Ekspres'le Anadolu turnelerine çıktı.