Cahit Arf'ın matematiğe kazandırdıkları
Üç yıllık lise tahsilini iki yılda bitiren, okul arkadaşlarının çözemediği matematik sorularını tek kalemde çözen, kendi adıyla anılan "Arf Sabiti", "Arf Halkaları" ve "Arf Kapanışları" gibi terimleri bularak, bilim dünyasına önemli katkılar sağlayan Cahit Arf, ülkemizde matematik alanında yetişmiş önemli bir isim olarak anılır. Türkiye'nin Ordinaryüslarından biri olan Cahit Arf'ı doğum yıl dönümünde, matematiğe olan kazanımları ile birlikte hatırlıyoruz.
Giriş Tarihi: 11.10.2019
14:08
Güncelleme Tarihi: 11.10.2022
14:36
"Matematik de resim, müzik ve heykel gibi bir sanattır."
◾ 1980 yılında emekli oldu. Emekliye ayrıldıktan sonra TÜBİTAK'ın geliştirilmesinde çok emeği geçti ve TÜBİTAK'a bağlı Gebze Araştırma Merkezi 'nde görev aldı. 1983-1989 y ılları arasında Türk Matematik Derneği başkanlığını yaptı.
TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazandı
◾ Arf , İnönü Armağanı'nı (1943) ve TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazandı (1974). Bu ödülü alırken yaptığı konuşmada "Bilim insanının amacı anlamaktır " hemen ardından "ama büyük harflerle anlamaktır " sözüyle kendine göre bilim insanını açıklamıştır.
Bedi el-Usturlabi
Ağır bir kalp hastalığı nedeni ile vefat etti
"Matematik endüktif (tümevarımsal) bir bilimdir ve bu endüktif bilim sonsuz kümeler için geçerli. Bu sonsuzlukları endüktif bir şekilde kavrıyoruz ve kavradığımız zaman da o sonsuzluğu hissediyoruz. Sınırsızlığı… Ve bu bize mutluluk veriyor çünkü ölümü unutuyoruz… Herkes ölümsüz olduğunu hissettiği alanda çalışmak ister. Ben de matematikte kendimi ölümsüz hissettim."
◾ 1997 yılının Aralık ayında ağır bir kalp hastalığı nedeni ile vefat eden Cahit Arf'ın çalışmaları şu şekildedir:
◾ Cahit Arf, cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusunda yaptığı çalışmalar , cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi literatürde adıyla anılan çalışmaların yanı sıra "Hasse-Arf Teoremi " adı ile anılan teoremi matematik bilimine kazandırmıştır.
"Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı geri verdi."
◾ İlk çalışması, 1939 yılında Almanya'nın ünlü bir matematik dergisi olan Crelle Journal 'da yayınlanmıştır. Cahit Arf, çözülebilen cebirsel denklemlerin bir listesini yapmak amacıyla Göttingen'de ünlü matematikçi Hasse 'nin doktora öğrencisi oldu. Hasse'nin önerisiyle özel haller problemi ni çözdü.
◾ Cahit Arf bu çalışmasıyla sayılar teorisinde çok özel bir yeri olan lokal cisimlerde dallanma teorisine çok önemli yapısal bir katkıda bulunmuştur. Burada bulduğu sonuçlardan bir bölümü dünya matematik literatüründe "Hasse-Arf Teoremi" olarak geçmektedir.
Bilime yön veren Müslüman alimler ve icatları
◾ Bundan sonra uğraştığı problem, matematikte "kuadratik formlar " olarak bilinen konudadır. Uzayda konisel yüzey denklemleri buna basit bir örnek olarak gösterilebilir.
◾ Bu konudaki temel problem, kuadratik formların birtakım invaryantlar, yani değişmezler yardımıyla sınıflandırılmasıdır. Bu sınıflandırma Witt adında ünlü bir Alman matematikç i tarafından karakteristiği ikiden farklı olan cisimler için 1937' de yapılmıştır.