Filibeli Ahmed Hilmi Kimdir? Filibeli Ahmed Hilmi Kitapları, Sözleri...
Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi, Türkiye'de bilim felsefesinin öncüsü kabul edilir. Çok yönlü üretkenliğiyle döneminde oldukça dikkat çekmiştir. Kelam, felsefe, tasavvuf ve tarih ilmiyle meşgul olan Ahmed Hilmi, ayrıca edebiyatla da ilgilenmiş, şiirler, roman ve tiyatro eserleri kaleme almıştır. "Amak-ı Hayal" isimli eseri bugüne kadar defalarca farklı dillerde basılarak, büyük bir ilgi görmüştür. Ahmed Hilmi'nin hayatını, fikirleri doğrultusunda verdiği mücadelesini, edebi kişiliği ve eserlerini sizler için kaleme aldık.
Giriş Tarihi: 01.01.2022
15:36
Güncelleme Tarihi: 18.03.2022
11:35
Filibeli Ahmed Hilmi “A’mak-ı Hayal”
📕Filibeli Ahmed Hilmi'nin 1910 yılında yazdığı Osmanlıca adıyla "A'mak-ı Hayal" kitabı, edebiyatımızın önemli tasavvufi ve felsefi metinlerinden birisi kabul edilir.
📕Dünya felsefe tarihinin kısa bir özeti olan eser, yüz yıl önce yazılmasına karşın hala evrensel bir dile sahiptir. İçerik olarak insanları güzelliğe, kendisini sorgulamaya ve içsel bir yolculuğa çıkarır.
📕Tasavvuf düşüncesini oluşturan farklı inanış tarzlarının ve genel olarak da vahdet-i vücûd inancının çerçevesinde şekillenir. Modern yaşama rağmen ruhundaki boşluğu dolduramayan günümüz insanı için bir hediyedir.
"Bu kitabı, hakikat aşkıyla yanan, akılla kavranamayacak konulan merak eden insanların zevkle okuyacağı kanaatindeyim. Bu millet geçmişte bir sürü Raciler yetiştirmiştir, gelecekte de yetiştirmeye devam edecektir. Okuyucularımıza sunduğumuz bu hikâyeler (bunların hikâye olup olmadığı iyi düşünülmelidir) eğer beğenilirse kendimizi bahtiyar sayacağız. Zira, bu kitaba rağbet edilmesi, insanların ciddî meselelerle ilgilendiğini göstermesi bakımından çok önemli. Böyle okurların bulunduğuna inanıyorum. Zira bu millet hassas bir kalbe sahiptir. Bunu birçok defa ispat etmiştir." Ahmed Hilmi
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın
Filibeli Ahmed Hilmi “Öksüz Turgut”
📕Öksüz Turgut, edebiyat tarihi açısından padişaha ithaf edilen ilk ve tek roman özelliği taşır. İlk defa 1910 yılında Hikmet Matbaası'nda basılmıştır. Romanda vatan ve evlat sevgisi benzersiz bir ustalıkla hikaye edilmiştir. Her bölümde güçlü bir hamasetin varlığı görülür.
📕 Üslupta okuyucuyu, kahramanların duygularına ortak eden bir görsellik dikkat çeker. Roman kişileri içinde, tarihte yaşamış gerçek şahıslar yanında (Turgut ve Mustafa Ağa başta olmak üzere) tarihimizdeki "adsız" yiğitlere örneklik edecek hayalî kahramanlarla da karşılaşırız.
📕 Kitabın ithaf bölümünde Filibeli Ahmed Hilmi şunları yazmıştır:
"Övünç ve sevincimden tatlı tatlı ağladığım bir günün duygulanımlarından doğan bu eseri müslümanların en cömerdi, en şereflisi, Türklerin en seçkini, halife ve hakanımız Sultan Mehmed Reşad Han Hazretleri'nin nam-i hilafetpenahilerine ithaf; ve gelirini Bursa Yetimler Mektebi'ndeki millet kuzularına hediye eyliyorum. Tarihe ve edebiyata ilgi duyan herkes, bu romanı büyük bir keyifle bir solukta okuyacaktır."
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın
Filibeli Ahmed Hilmi “A’mak-ı Hayal” alıntı
➡ Hep ikilik birlik için Bak, iki göz bir görüyor! Birlik ise dirlik için Bak, iki göz bir görüyor!
Filibeli Ahmed Hilmi “A’mak-ı Hayal” alıntı
➡ İnsanlar neyi bilirler? Zevk ve bencilliklerinin arzuladığı sanatsal birtakım şeyleri... Fakat hak ve hakikat hususunda ne bilirler? Hiç! Akıl yoluyla hakkı bulmak mümkündür. Fakat bilmek, anlamak mümkün mü? Ne konuşalım? Harfleri bir araya getirerek hikmet bilinebilir mi?
Filibeli Ahmed Hilmi “A’mak-ı Hayal” alıntı
➡ Adına dünya dediğimiz bu durağı, derin bir üzüntüye kapılmadan seyretmek acaba mümkün mü? Nereden geldik? Nereye gidiyoruz? Saf bir inancın çok güzel cevapladığı bu soruya akıl ve fen cevap veremiyordu. Tabiata bir kere daha baktım. Bu seferki bakışımda, eşsiz güzellikler kayboldu. Işık söndü. Her taraf karanlığa boğuldu. Sanki hakikat olanca dehşetiyle görünüverdi gözüme o an.