İslam tarihinde şehit olan ilk kadın Müslüman: Hz. Sümeyye
Hz. Sümeyye, Resul-i Ekrem ile birlikte Müslüman olan ilk yedi sahabiden biriydi. İslamiyet'i kabul ettiğini açıkladıktan sonra kendisi gibi Müslüman olan eşi Yasir bin Amir ile birlikte ağır hakaretlere ve işkencelere maruz kaldı. Bir gün Mekke'de kızgın güneşin altında işkence gördükleri sırada Resul-i Ekrem tarafından "Ey Yasir ailesi, dayanın! Müjdeler olsun ki yeriniz elbette cennettir" sözleriyle müjdelendiler. Sümeyye bint Hubbat, İslam tarihinde şehitlik mertebesine erişen ilk kadın Müslüman oldu.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Sümeyye'nin kocası kendisi gibi ilk Müslümanlardan olan Yâsir bin Âmir'di.
Yemenli Ans kabilesinden olan Yâsir, kaybolan kardeşini aramak amacıyla Mekke'ye gelmiş, buraya yerleşebilmek için bir kişinin himayesini alması gerektiğinden Benî Mahzûm kabilesinden Ebû Huzeyfe'nin himayesine girmişti.
Ebû Huzeyfe bir süre sonra câriyesi Sümeyye'yi Yâsir'le evlendirmiş ve bu evlilikten Ammâr dünyaya gelmişti.
İslâmiyet'in ilk dönemlerinde dine davet gizlice yürütüldüğünden, Müslümanlar kimliklerini açığa vurmamışlardı. Ancak dinin ilân edilmesi emri gelince ilk Müslümanlar yeni dine girdiklerini açıkladılar.
Sümeyye ve oğlu Ammâr, İslâmiyet'i kabul ettiklerini söyleyen bu kişilerden olup bazı rivayetlere göre ilk yedi Müslüman arasında yer alır.
Resul-i Ekrem dâhil olmak üzere bu yedi Müslüman Hz. Ebû Bekir, Bilâl-i Habeşî, Habbâb b. Eret, Suheyb b. Sinân, Ammâr ve annesi Sümeyye'dir.
Resûl-i Ekrem ile Ebû Bekir dışındakiler kendilerini koruyacak kimseleri bulunmayan köle durumunda olduklarından İslâm'ın ilk dönemlerinde ağır işkenceler gördüler, üzerlerine demir zırh giydirilip güneş altında saatlerce bekletildiler.