Napolyon'un geri çekilmesini sağlayan paşa: Kaptan-ı derya Küçük Hüseyin
Devlet adamı ve kaptan-ı derya olan Küçük Hüseyin Paşa, hayatı boyunca imparatorluğa pek çok hizmette bulundu. III. Selim'in yakın arkadaşı Hüseyin Paşa, Akdeniz'deki korsanları temizlemekten tutun da Mısır'a asker çıkartan Napolyon'u durdurmaya kadar birçok önemli başarıya imza attı. Ayrıca Osmanlı'nın yenilikçi padişahı III. Selim döneminde vezirlik yapmasına da bağlı olarak donanmada ıslahatlarda bulundu. Bu dönemde Osmanlı donanması Avrupa'nın en güçlü donanmalarından biri haline geldi. İşte Napolyon'un Mısır'dan geri çekilmesini sağlayan kaptan-ı derya ve vezir Küçük Hüseyin Paşa hakkında detaylar…
Önceki Resimler için Tıklayınız
Küçük Hüseyin Paşa'nın hayatında her şey iyi giderken birden Vidin meselesi patlak verdi. Vidin'de ayaklanma olmuştu. Ruslar, kendi kuvvetleriyle olayın bastırılması için, izin istediler. Sadrâzam Safranbolulu İzzet Mehmed Paşa "devletin iç işlerine karışmak" olacağını ileri sürerek bu istediği reddetti. Ayaklanma bölgesine de Küçük Hüseyin Paşa'nın gönderilmesinin uygun olacağını padişaha arzetti. 3.Sultan Selim, bunu uygun buldu ve mesele için Hüseyin Paşa'yı tayin etti.
📌Padişah bir Hatt-ı Hümâyûn'la bu önemli görevi Küçük Hüseyin Paşa'ya verdi.
📌1794'ten sonra âsilerin merkezi haline gelen Vidin'de Pazvandoğlu Osman'ın itaat altına alınmasına çalışılmış, fakat başarılı olunamamıştı.
📌Kuşatma ve çarpışmalar uzun sürdü. Osmanlı ordusu Rumeli'nin bu hayduduna karşı bir şey yapamıyordu. Bu arada çarpışmaların birinde Osmanlı komutanlarından biri maktûl düştü. Küçük Hüseyin Paşa da yaralandı.
📌Soğuk ve hastalıklar asker arasında ölümleri arttırdı, kumandanlar arasında geçimsizlikler de kuşatmayı etkiledi.
📌Bu sırada imparatorluk, öteki ucundan bir saldırıya uğradı: Napolyon, Mısır'a asker çıkarmıştı.
📌Çok zor duruma düşen Bâbıâlî, donanmanın başına geçmek üzere Küçük Hüseyin Paşa'yı acele İstanbul'a çağırdı. Paşa da Pazvandoğlu Osman Ağa'yı affettirip, ayaklanma işini tatlıya bağladıktan sonra döndü.
📌Pazvandoğlu Osman'ın af taleplerini merkezî hükümet nezdinde destekleyerek hakkında idam fetvası olan asiyi bağışlattı ve ona kapıcıbaşılık rütbesi verdirdi. Böylece bu meseleyi halletmiş ve başarısızlığını örtbas ederek Ocak 1799'da İstanbul'a dönmüştü.
📌Küçük Hüseyin Paşa'nın üçüncü görevini Vidin dönüşü donanma ile Akdeniz'e açılması teşkil etti.
📌İstanbul'a gelen Küçük Hüseyin Pasa hemen donanmayla Akdeniz'e açıldı. Mısır sahillerini kuşatan İngiliz donanması ile birleşti. Napolyon, kurtuluşu kaçmakta buldu. Daha sonra altı bin kadar askeri karaya çıkardı.
10 temmuz 1801'de Kahire'ye girdi. Gavrî Sarayı'nda Mısır ileri gelenlerini toplayarak 3.Sultan Selim adına fetih hutbesini okuttu. Mısır kalesinin anahtarlarını da mühürdarıyla padişaha gönderdi. 3.Sultan Selim'in sevinci sonsuzdu. Kıymetli paşası bu görevden de alnının akıyla çıkmıştı.
Napolyon'un Doğu düşlerini sona erdiren Osmanlı karşısındaki büyük hezimeti
📌Küçük Hüseyin Paşa'nın Osmanlı tarihindeki en önemli rollerinden biri donanmada yaptığı ıslahatlardı.
📌Öncelikle tersane ve donanma nizamında birtakım değişiklikler yaptı.
📌Seferden dönüşte gemi mürettebatı bahriyelilerin memleketlerine gönderilmeleri usulü kaldırılarak bunların kış aylarında da tersanede kalıp tâlim ve terbiyelerinin devamı sağlandı.
📌Bu dönemde eğitime de çok önem verildi. Fransa'dan gemi inşası uzmanları ülkeye getirtildi.
📌Hasköy'deki Bahriye Mühendishânesi'nde Fransa'dan gelen le Brun'ün yanında Türk mühendisler yetişti ve bunlar başka tersanelerde görevlendirildi.
Osmanlı donanması 1789-1798 arasında kırk beş yeni savaş gemisiyle takviye edildi. Donanmanın ateş gücü 2156 topa, asker sayısı da 40.000'e ulaşmıştı. Böylece Osmanlı donanması Avrupa'nın en güçlü donanmalarından biri haline gelmişti.
📌Kaynakların bildirdiğine göre Küçük Hüseyin Paşa kendini beğenmiş, haris, çabuk kızan bir mizaca sahipti, bu sebeple çok düşmanı vardı.
📌1801'de Mısır'da Fransızlara karşı giriştiği harekâtı konu alan Gazavât-ı Hüseyin Paşa adlı bir risâlenin varlığı bilinmektedir. Mehmed Hafîd Efendi eserini onun denizcilikteki başarılarından dolayı kaleme almıştır. Kasımpaşa'da Hastahane Yokuşu'nda bir çeşme yaptırdığı belirtilir.
📌Tüm bu faaliyetler devam ederken Küçük Hüseyin Paşa, 1803 Kasım'ında verem hastalığına yakalandı.
📌Öleceğini hissettiği için bir vasiyetnâme yazıp bunu III. Selim'e sundu. Burada esas olarak borçlarının ödenmesi için hükümdardan ricada bulunmuş ve mallarının satışını istemişti.
📌Çok geçmeden aynı yılın 1803'ün 7 Aralığında vefat ederek Eyüp'te Mihrişah Vâlide Sultan Türbesi'nin yanına defnedildi.
Tarihçi Vasıf "Gülşen-i aden ola mesken Kapudan Paşa'ya" mısrası, onun ölümüne düşürdüğü tarihtir.
_____________________________________________
*** Fikriyat.com'un ürettiği özel içeriklere ulaşmak için tıklayınız: https://www.fikriyat.com/fikriyat-ozel
***Podcast kayıtlarıyla İslam'dan fıkha, edebiyata, tarihe dair bilgiler içeren programları dinleyebilir ve güncel olayların tarihte yer alan örnekleriyle, edebiyattan sanata dair birçok içeriği de takip edebilirsiniz: https://www.fikriyat.com/podcast
***Dijital medyanın tüm mecralarında yer alan Fikriyat.com sosyal medyada da aktif olarak faaliyet gösteriyor:
TWITTER: https://twitter.com/fikriyatcom
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/fikriyat/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/fikriyat/
PODCAST'LER: https://www.fikriyat.com/podcast
MOBİL UYGULAMASI https://play.google.com/store/apps/details?id=com.turkuvaz.fikriyat
Ayrıntılı bilgi: https://www.fikriyat.com/kultur-sanat/2020/07/10/dijital-medyaya-yeni-bir-soluk-getiren-mecralar-fikriyatcom-ve-vav-radyo
------------------------------------------------------------------------------
Bilgi: Sitemizde ve sosyal mecralarımızda bulunan içeriklerimizi kaynak göstermek şartıyla paylaşabilirsiniz.