Arama

Nietzsche kimdir? Nietzsche’nin İslam hakkındaki sözleri…

Nietzsche, tarihin en önemli felsefecilerinin başında gelir. Din, ahlak, modern kültür, felsefe ve bilim üzerine aforizmalarla dolu birçok esere imza atan Nietzsche'nin, İslam'dan övgüyle söz ettiğini biliyor musunuz? Hristiyanlığın tanrısının öldüğünü söyleyen Nietzsche, 19'uncu yüzyıl çağdaş kültürünün, İslam kültürünün yanında son derece "yoksul" ve "oldukça geç kalmış" olduğuna vurgu yapmıştı. Nietzsche, "Haçlılar, aslında önünde diz çökmeleri gereken asil ve yüksek bir kültüre karşı savaş açmışlardı" demişti. Peki, Nietzsche kimdir? Nietzsche'nin İslam hakkındaki sözleri…

  • 6
  • 18
24 YAŞINDA PROFESÖR UNVANINA SAHİP OLDU
24 YAŞINDA PROFESÖR UNVANINA SAHİP OLDU

Doktorası olmadığı halde İsviçre'nin Basel Üniversitesi Klasik Filoloji kürsüsünde profesör olarak davet aldığında, henüz 24 yaşındaydı. Filolojiye olumsuz bakmasına rağmen, bu teklifi kabul etti ve Nisan 1869'da göreve başlayan Nietzsche, felsefe derslerine de girdi.

Nietzsche, Basel'de kültür tarihçisi Jacob Burchardt ile tanıştı. Burchardt onunla aynı tinsel duruma sahip olan ve belki de hayatı boyunca saygı duyduğu tek kişiydi.

  • 7
  • 18
GÖNÜLLÜ OLARAK CEPHEYE GİTTİ
GÖNÜLLÜ OLARAK CEPHEYE GİTTİ

Nietzsche, Temmuz 1870'te Almanya ve Fransa arasında çıkan savaşa, vatanperverlik duygusuyla gönüllü hasta bakıcısı olmak için başvurdu.

Cephede güçlü düşmanlarla karşılaşan Nietzsche, ilk kez en güçlü ve yüksek yaşama isteminin hayatta kalmak için mücadele etmekte değil, aksine savaş ve egemenlik isteminde yattığı duygusunu edindi. Böylece "Güç İstemi Kuramı"nı oluşturan Nietzsche, ilerleyen zamanlarda bu görüşten uzaklaşsa da, askerliğin etkisini inkâr etmedi.

  • 8
  • 18
SAVAŞTAKİ HER ŞEYİN ŞANLI OLMADIĞINI ANLADI
SAVAŞTAKİ HER ŞEYİN ŞANLI OLMADIĞINI ANLADI

Savaşta Prusya galip geldi ancak Nietzsche, savaştaki her şeyin şanlı olmadığını anladı. Üzüntü verici birçok olaya şahit olan Nietzsche hastalandı, dizanteri ve difteri teşhisleriyle hastaneye sevk edildi.

İki ay sonra Basel'deki görevine döndü ve "Tragedya'nın Doğuşu"nu yazmaya başladı. Yunan kültürünün analizini yaptı. Apolloncu (ölçülü ve düzenli), yetinmeciliğin karşısına karanlık, içgüdüsel ve Dionysoscu (coşkulu, tutku) güçleri yerleştirdi.

  • 9
  • 18
HRİSTİYANLIK SONA ERDİ: "TANRI ÖLDÜ"
HRİSTİYANLIK SONA ERDİ: TANRI ÖLDÜ

Nietzsche'ye göre Yunan Tragedyası, bu iki unsurun senteziyle oluşmuş, Sokrates'in sığ rasyonalizmi tarafından da yok edilmişti. Uygarlığın zayıflamasına neden olduğunu düşündüğü Hristiyanlığa karşı, diyonisyen anlayışı öne sürdü. Nietzsche'ye göre, tanrı ölmüş ve Hristiyanlık süreci sona ermişti.

"Korkunç ama neşelendirici bir düşünce! Korkunç, çünkü eski koruyucumuzun bizi terk ettiğini hissederiz; ama neşelendirici, çünkü dünyamız aniden sonsuzluğa açılır. Şimdi her şey hayal edilebilir…"

  • 10
  • 18
‘KÖLE AHLAKINA’ KARŞI SALDIRIYA GEÇTİ
‘KÖLE AHLAKINA’ KARŞI SALDIRIYA GEÇTİ

Hristiyanlığın bilinçsiz motiflerine, güç istemini hadım etmeyi amaçladığını düşündüğü "köle ahlakına" karşı saldırıya geçen Nietzsche, Şen Bilim'de tanrının öldüğü haberini bir delinin ağzından verir ve insanlar onu umursamaz. Sabah elinde bir fenerle her yerde tanrıyı arar ama bulamaz. Deli, kimsenin kendine inanmadığını anlar:

"Çok erken geldim. Zamanım henüz gelmedi. Bu büyük hadise olup bitmedi, hala sürüyor; insanlar bunu duymadı… Bu onlara en uzak yıldızlardan da uzak, hâlbuki bunu kendileri yaptı."

Deli, günün ilerleyen saatlerinde kiliselere giderek ölen tanrı için ilahiler okur: "Bu kiliseler tanrının mezarları değil de nedir ki?"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN