Tıbbın önemli ismi: Razi
Türk-İslam tıbbını birçok anlamda geliştiren ve öne çıkaran isimlerden biri tabip er-Razi'dir. Klinik sistemin kurucusu da sayılan hekim aynı zamanda iyi bir kimyagerdir. İslam alimi, birbirinden farklı bilimlerle uğraşır ve tarihe geçecek olan önemli eserler verir. Tıp ahlakı düşüncesiyle yola çıkarak çarpıcı eserlere imza atar.
◼️ Tabip filozofun yaptığı en önemli keşiflerden sayılan, kızamık ve çiçek hastalığını birbirinden ayırmak olur. Ayrıca eklem romatizması ve böbrek ve idrar kesesi hastalıkları ve taşlarına dair bilgiler verir.
◼️ Ebubekir Razi'nin tıp alanına yaptığı önemli katkılarından biri de kimya bilgisini tıp dalında kullanmasıdır. Kimya branşını üç maddede inceler. Maden, hayvan ve bitkisel olarak; gliserin, soda, sirke asidi, kükürt ve nitrik asidi bularak bunları tıp alanında kullanır.
◼️ Bu maddelerin önemi bugün de malumdur. Râzî'nin kimya bilimine hâkimiyetinden dolayı, daha önce yapılmamış ve sadece kendisinin yaptığı bazı ilaç karışımlarının olduğu da bilinir.
◼️ Öğrencilerine, bir hastalığın çözümünü bulamadıkları zaman alternatif tıbbı kullanmaları gerektiğini söyler. Bitkisel yolla tedavi edilebilecek hastalıkları bitkisel yolla tedavi edilmesini ister. Bitkisel tedavinin geçerliliği olmadığı bir hastalık söz konusuysa o zaman ilaçlara başvurun diye de ekler. Ayrıca diyet ve pişirme kapları hakkında günümüze de ışık tutacak tavsiyelerde bulunur. Yemek pişirmede dikkat etmeleri gereken hususları vurgular.
◼️ Razi, hastaların temizliğine, temiz ortamda bulunmaları gerektiğine çok özen gösterirdi. Bunun nedeni bütün rahatsızlıkların pislikten ve pis olmaktan meydana geldiğini söyler.
◼️ Razi'nin hekim olmadan önce müzikle ilgilendiği, ud çaldığı, yetişkin bir insan olunca müzik ile uğraşmayı bıraktığı söylenir. Fakat hekimlik yaparken musikiyi bazı hastalıkların tedavisinde kullandığı görülmektedir Tıbbın filozofu, hastalığı tedavi etme de başka yöntemler de önerir. Bu yöntemlerden biri de müzikle tedavi etmektir.
◼️ Hastalara yaklaşımındaki insan sever tutumu, iyi bir eğitimci olması, kendinden önce yapılan ilmi birikimi alıp, kendi gözlem ve tecrübeleriyle iyice yoğurarak işleyen âlim, iyi bir klinik hekimi ve iyi bir yöneticidir.
Özet olarak Arapların Galeni olarak tanınan hekimin yaptığı yenilik ve buluşları şu şekilde sıralamak mümkün:
➡ Çiçek hastalığı ile kızamığın ayrımını yapan ilk kişidir.
➡ Ateşin, vücudun kendini savunma şekli olduğunu söyler.
➡ Musikiyi bazı hastalıkların tedavisinde kullanır.
➡ Klinik tıbbın temelini atar.
➡ Öğrencilerine, tamamiyle teorik tıbbın değil pratik tıbbın gerekliliğini anlatır.
➡ Tıbba, İslam ahlakını ve etiğini getiren hekimdir.
➡ Güneş çarpmasının kan dolaşımı ile ilgisini keşfeder.
er-Râzî, kendi döneminde büyük bir tabip olarak varlığını tıp dünyasına duyurmuştur.