Arama

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün acı hikayesi

8 Mart 1857 yılında ABD'de bir grup kadının, düşük ücretleri, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto ettiğini biliyor muydunuz? Ya da grev sırasında çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 kadının can verdiğini? Peki, Dünya Emekçi Kadınlar Günü tarihçesi nedir? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü önemi nedir? Sizler için, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün acı hikayesini derledik.

  • 1
  • 14
120 KADIN İŞÇİ CAN VERDİ
120 KADIN İŞÇİ CAN VERDİ

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.

"Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın!''

Virginia Woolf

  • 3
  • 14
DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde İkinci Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi.

"Kadınların haklarını yerine getirme husûsunda Allâh'tan korkunuz! Zîrâ siz onları Allâh'ın bir emâneti olarak aldınız.''

Hz. Muhammed (sav)

  • 5
  • 14
KADINLAR GÜNÜ'NÜN MİMARI
KADINLAR GÜNÜ’NÜN MİMARI

Kimsenin unutamayacağı bu acı olaydan 53 sene sonra gerçekleşen bu konferansta Clara Zetkin 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını önerisi oy birliğiyle kabul edildi ve Dünya Kadınlar Günü'nün ilk kez adı kondu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN