ABD’de 'tarih yazan' iki Müslüman kadın
ABD Kongre seçimlerine katılan Filistin asıllı Rashida Tlaib ve Somali asıllı Ilhan Omar, rakiplerine karşı ezici üstünlük sağlayarak, Temsilciler Meclisine giren ilk Müslüman kadın üyeler oldular. Tlaib yaptığı açıklamada "Amacım, etkili bir yolla İslam'ı temsil etmek" sözlerine yer vermiş; başörtülü ilk üye Omar ise "Temsili demokrasilerin ne olduğunu gösterebilmek için" seçimlere katıldığının altını çizmişti. Donald Trump'ın göçmen ve Müslüman karşıtı ırkçı söylemlerine muhalif olan bu iki ismi, biraz daha yakından tanıyalım.
Giriş Tarihi: 07.11.2018
13:31
Güncelleme Tarihi: 07.11.2018
14:04
TEMSİLCİLER MECLİSİNE GİREN İLK MÜSLÜMAN KADIN ÜYELER
Michigan ve Minnesota eyaletlerinden seçimlere katılan Filistin asıllı Rashida Tlaib ve Somali asıllı Ilhan Omar, yarışı kazanarak "Temsilciler Meclisine giren ilk Müslüman kadın üyeler" olmayı başardılar.
Hem Tlaib hem de Omar, Trump'ın göç politikalarına şiddetle karşı çıkıyor ve Göç ve Gümrük Muhafaza Kurumu'nun (ICE) kapatılması çağrısında bulunuyordu. İki Müslüman kadın üyenin bu çağrıları, sandık başında da etkili oldu.
Seçmenlerin, Senatodaki 35, Temsilciler Meclisindeki 435 sandalyenin tamamı için sandık başına gittiği ülkede, Demokrat Parti'den aday olan Tlaib ve Omar, zaferlerini ilan ettiler.
“AMACIM ETKİLİ BİR YOLLA İSLAM’I TEMSİL ETMEK”
Michigan eyaletinin 13. bölgesini elinde bulunduran eski Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi John Conyers, hakkında çıkan cinsel taciz iddialarından sonra görevinden istifa etmişti. Bu bölgeden aday olan Tlaib'in karşısına Cumhuriyetçi rakip bir adayın çıkmaması nedeniyle seçimi kazanacağına kesin gözüyle bakılıyordu.
Seçim öncesi ABD medyasına röportaj veren Rashida Tlaib, "Amacım; inancımla Kongrede caka satmak değil, herkese söylediğim gibi kamu hizmeti gibi etkili bir yolla İslam'ı temsil etmek" ifadesini kullanmıştı.
Rashida Tlaib, 24 Temmuz 1976'da Detroit'te, Filistinli bir anne ve babanın 14 çocuğundan ilki olarak dünyaya geldi.
Eğitimini Wayne Devlet Üniversitesi ve Western Michigan Üniversitesi Thomas M. Cooley Hukuk Okulunda tamamlayan Rashida, sosyal hizmetler uzmanı olarak görev yapıyordu.
2008 yılında Michigan'ın ilk Müslüman kadın eyalet meclisi üyesi olan Tlaib, Trump'ın Müslüman ülkelerin vatandaşlarını etkileyen "tartışmalı seyahat yasağı" gibi politikalarına karşı çıkmak için Kongre yarışına girdiğini söylemişti.
“TARİHİ BİR ŞEY OLSUN DİYE SEÇİME GİRMEDİM”
Tlaib, bir röportajında "Seçime, seçilmem tarihi bir şey olur diye girmedim. Adaletsizlikler için, Müslüman kimliklerini ve buraya ait olup olmadıklarını sorgulayan oğullarım için girdim. Asla kenarda bekleyen biri olmadım" sözlerine yer vermişti.
Afrika kökenli Amerikalıların yoğun olarak yaşadığı bir bölgeden yarışa giren Rashida Tlaib, işçi sınıfının haklarını savunan bir aday portresi çizdi.
2016'daki Başkanlık seçiminde, dönemin Başkan Adayı Donald Trump'ın Detroit'teki konuşmasını kesen on kadar protestocudan biriydi.
Rashida Tlaib, seçimde oyların yüzde 90'ını alarak rakiplerine karşı ezici bir üstünlük sağladı.
BAŞÖRTÜLÜ İLK MÜSLÜMAN KADIN ÜYE
Öte yandan, Minnesota eyaletinin 5. bölgesinden seçimlere giren Somali asıllı Ilhan Omar, Cumhuriyetçi rakibi Jennifer Zielinski karşısında galip gelerek ABD Kongre üyesi seçildi. Omar, seçimde oyların yüzde 80'ini aldı.
ABD Temsilciler Meclisinin başörtülü ilk Müslüman kadın üyesi olan Omar, Temsilciler Meclisinde aynı bölgeyi temsil eden Müslüman üye Keith Ellison'ın yerine geçti.
ABD'ye 12 yaşında gelen ve öncesinde 4 yıl mülteci kamplarında yaşayan Ilhan Omar, önceliklerinden birinin ABD Başkanı Donald Trump'ın göçmenlik politikalarına karşı durmaya devam etmek, daha sonra siyasi olarak tek ödemeli sağlık sistemi ve silah kontrolü gibi politikaları savunmak olduğunu belirtmişti.
Ilhan Omar'ın mülteci kamplarından Kongre'ye uzanan yaşam öyküsünü dinlemek için tıklayın.