Arama

Balkanlarda Osmanlı izi: Uzunköprü

Osmanlı Devleti, Anadolu ile Rumeli'yi bağlamak için sadece Bizans'a karşı mücadele vermiyordu. Ergene'nin doğal engelleri, kıyısına kadar gelinen başarılarda ayak bağı oluyordu. ll. Murad hem halkın ulaşımının kolaylıkla sağlaması hem de Rumeli fetihlerini hızlandırmak için tarihin en uzun kargir köprüsünü inşa ettirdi. Sizler için uzunköprüyü mimari olarak inceledik.

  • 10
  • 12

🔴 Ergene nehri, Şoldrak ve Kırkkavak dereleri üzerinde, zorlu bir coğrafyanın farklı yükseklikteki bölgelerine inşa edilen Uzunköprü teknik olarak inişli çıkışlı bir yapı ihtiva eder.

  • 11
  • 12

🔴 Bir köprü yapısı olmasına rağmen balkonları ve süsleme özellikleriyle oldukça dikkat çeken Uzunköprü'nün ayakları arasında ve kemerlerin kilit taşları üzerinde birbirinden farklı geometrik, bitkisel, yazı ve figüratif bezemeler yer alır.

🔴 Hayvan bezemelerine de rastlanılan bu süslemelerde kartal, kuş, fil, üç aslan figürleriyle beraber sırrı çözülemeyen ve kim olduğu anlaşılamayan "Ali" ismi üç defa tekrar edilir.

📌 Bilgi Notu:
Selçuklu ve Osmanlı'da dülgerlik önemli ve değer verilen mesleklerden birisidir. Bazı Selçuklu eserlerinde de görülen bu süslemelerin işçilerin arasında yer alan Rum dülgerlere ait olduğu düşünülmektedir.

Osmanlı'nın az bilinen meslekleri

  • 12
  • 12

🔴 Günümüz mühendisliği için de büyük değere sahip Uzunköprü, yüzyıllarca ayakta kalarak faaliyette bulunur. Sanatsal ve kültürel önemi sebebiyle bugün dahi korunmaya çalışılmaktadır.

Geçmişin temaşası: Kaybolan Osmanlı meslekleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN