Dünyanın en yüksek 10 yapısı
Tarihte gücü simgeleyen anıtsal yapılar genellikle yüksek uzunluklara ve büyüklüklere sahip bir şekilde inşa edildi. Teknolojinin gelişmesi ve yeni materyallerin keşfedilmesi ile beraber, büyük kentlerde mega yapılar ve gökdelenler, özellikle belirli bölgelerde karakteristik nitelikleriyle belirmeye başladı. Son yıllarda devasa yapılar inşa etme yarışı, yeryüzünde yeni pek çok gökdelenin inşa edilmesiyle sonuçlandı.
▶ Şehir kurmak, medeniyetin idealleri üzerinde gerçekleşen, hayatı büyük ölçüde etkileyen önemli bir konudur. Sadettin Ökten'in şehir kurmakla alakalı "İçimde AVM var" kitabından şu satırlar meselenin tavazzuhu açısından gayet manidar ifadelerdir:
"Şehir kurmak her şeyden önce bir ahlak meselesidir. Her davranışımız ahlakidir, gayr-ı ahlaki bir olay yoktur. Niye?Çünkü her medeniyet sistemi davranışlarınızı denetler. Koyduğu değerler sistemine ne kadar uygun davranıyor, davranmıyor…Bu marksist ahlakta da kapitalist ahlakta da İslam ahlakında da böyledir."
🔸🔸🔸
Sadettin Ökten'in dilinden sanat, gelenek ve medeniyet
▶ Gökdelen yapılarının en temel parçası asansörlerdir. Asansör yapısı onlarca kata ulaşabilmenin vazgeçilmez mimari yapı taşıdır. Dolayısıyla gökdelen inşa ederken mimarlar için ilk çözülmesi gereken parça asansördür.
▶ Onlarca katı bir arada çıkacağı ve pek çok kişiyi taşıyacağı için asansör sayısı, belirlenmesi gereken ilk faktördür.
🔸🔸🔸
▶ Dubai'de yer alan Burc Halife dünyanın en yüksek yapısıdır. İnşası 4 yıl süren bu yapı, 828 metrelik yüksekliğe ve 160 kullanılabilir kata sahiptir.
▶ Burc Halife 124. katında turistler için ayrılmış bir gözlem kulesi barındırır. Etrafında kalan yapıların gecekondu gibi gözüktüğü bu gözetleme kulesi, dünyanın en yüksek seyir mekanlarından birisidir.
🔸🔸🔸
▶ Burc Halife dünyanın en yüksek yapısı olmanın yanı sıra diğer pek çok alanda da başarılar kaydetmiş ve ödül almış bir yapıdır. Bu başarılar:
▶ En çok katlı yapılar (164), en yüksek bina (önceki Taipei 101-509 m), şimdiye kadar yapılmış her açıdan en yüksek yapı: 828 metre, dünyanın en yükseğe çıkan asansorü, dünyanın en hızlı asansörü (saatte 64 km), dünyanın en yüksekte yer alan camisi (158. katta), en yüksek kendi başına duran yapı: 828 metre, dünyanın en yüksekte yer alan ikinci yüzme havuzu (76. kat), dünyanın en yüksek restoranı (122. katta).
🔸🔸🔸
Mimari eserlerin dayanıklılığını ve aydınlığını sağlayan tonozlar
▶ Şangay Kulesi dünyanın 2. ve Çin'in ise en yüksek binasıdır. 632 metre yüksekliğe ve 128 kata (5 adet bodrum kat) sahip kule 380.000 m²'si zemin üstünde olmak üzere toplam 540.000 m² alana sahiptir.
▶ Genel itibariyle yüzde 14 oranında daha az cam kullanılan kule, kare planlı bir yapıya sahiptir. Yapı yağmur suyunu toplayabilme ve kullanabilme özelliği ile alanındaki önemli yapılardan birisidir.
🔸🔸🔸