Trajik bir gelenek: Lotus ayaklar
Dünyada birbirinden ilginç gelenekler bulunuyor. Bunlardan biri de "lotus ayak" uygulaması. Çin topraklarında ortaya çıkan bu trajik hadise, belirli sebeplerden ötürü kabul görmüş ve uzun yıllar kadınlar bu insanlık dışı hadiseye katlanmak zorunda kalmışlar.
◾ Tang Hanedanlığı döneminde başlayan bu garip gelenek, Song Hanedanlığı zamanında da fazlaca ilgi görmüştür. Kadınlara hem fiziki hem de psikolojik olarak zarar veren bu uygulama uzun yıllar devam etmiştir.
◾ Kadınlarda ayak bağlamaların bilinen ilk nedeni; statü ve kimlik belirleyicisi olmasından kaynaklanmaktadır. Yani eğer bu acıya karşı direnirse üst sınıf kabul edilir.
Song Hanedanlığı
Sung İmparatorluğu M.S 10. yüzyılda hüküm sürmüş bir imparatorluktur. Doğu Çin Denizi yakınlarında ve şimdiki Laos, Vietnam gibi ülkelerin bulunduğu yerde yaşamışlardır.
◾ Bu geleneğin kadınlarda zor da olsa kabul görmesinin nedeni güzellik ve statüdür. Fakat arka planına bakıldığında yönetimde ve bilhassa evlerde söz sahibi olan erkeklerin belirleyici olduğunu görüyoruz.
◾ Erkekler; kadınların evlerde oturmalarını, daha çok ev işleriyle ilgilenmelerini ve dışarıyla olan bağlantılarını kesmeyi amaçladığından bu geleneği desteklemişler, yeri geldiğinde de bizzat kendileri ayak bağlama işini evde uygulamışlardır.
◾ Lotus ayaklar için, kız çocukları daha 5-6 yaşlarındayken ayak kemiklerinden bazıları kırılır ve dört parmak ayak başparmağının altına doğru kapatılır. Uygulamanın bu yaşlarda yapılmasının sebebi, ayak kemiklerinin yeni yeni gelişiyor olmasıdır. Yapılan bu işlem sonucu ayaklar, lotus çiçeği formunu almaktadır. Bundan dolayı da geleneğin adı "lotus ayaklar" olmuştur.
◾ Farklı bitkiler ve hayvan kanlarıyla ayak yumuşatılır ve 4 metre uzunluğunda 10 santimetre genişliğinde pamuk ipliğinden meydana gelen beyaz ya da mavi kumaşlarla sıkı sıkı bağlanır.
◾ Yapılan bu uygulamada ayağın enfeksiyon kapmaması adına tırnaklar derin bir şekilde kesilir ve parmak aralarına şap tozu dökülür.
◾ Ayak bağlama uygulaması yapılırken bandajlar belirli aralıklarda açılır, temizlenir ve tekrardan yeni bir bandajla bağlanır. Ayak bağlama geleneği tam iki yıl boyunca devam etmektedir. Bu, sürecin en zorlu ve acılı yıllarıdır.
◾ Ara sıra bandaj açılır temizlenir ve ayak tekrar bağlanır. Sonuç olarak ayak şekil değiştirir ve artık farklı bir form kazanmış olur. Lotus ayaklarla kadınların yürüyüşü tamamen değişir.
◾Ayak bağlama işlemi bittikten sonra taban ve topuk işlevini yitirir ve böylece ayak bilek ile bir bütün olarak görünür. İstenilen ayak formu elde edildikten sonra sıra lotus ayakkabıların seçilmesine gelir.