Arama

Ahmet Rasim'in Şehir Mektupları eserinden alıntılar

Edebiyatımızda yaşadığı çevreyi, şehri, gündelik hayatı yazıya dökme alışkanlığı yaygın olmadığı için Ahmet Rasim'in Şehir Mektupları'ndaki tanıklığı ayrı bir 'değer' mahiyetindedir. Ancak bu mektupların yayımlandığı günlerde ve edebiyat tarihi içinde kazandığı ünde Rasim'in dilinin de büyük payı vardır. Gördüklerini anlatmayı ve en sıradan olayların hikayesini bile dinletmeyi bilen Ahmet Rasim'in Şehir Mektupları eserinden alıntılar derledik.

"İnsan ağlamaya bahane ararken seviniyor."

"Kredi veya itibar denilen şeye çok fazla güvenmemeli. İnsan bir kere böyle alıştı mı çoğunlukla içine düştüğü zararı hissedemiyor."

Edebiyat dünyasına dair en çok merak edilen sorular

"Hazan (sonbahar), bize ikinci müjdeyi veriyor. Bu müjde okuma günlerinin geri dönüşüdür. Kışın uzun gecelerinde yazdan biriktirilen eserlerin tedkik edilmesi gerçekten çekilir."

"Ekmeğin pişkini hamurun iyisinden olur" derler. Hakikat de bunu kanıtlıyor. Başkentin muhtelif mahallelerinde bulunan halk kısım kısım olduğu gibi, Galata ve Beyoğlu'nda çıkanlar ekmekler de İstanbul'un birkaç fırını hariç hepsi pişkin ve lezzetlidir."

Edebiyatımızdan hafızalara kazınan alıntılar

"Sonbahar... Şairleri ağlatan, verem düşkünlerine serilmiş ince dünyanın peri yüzlü güzellerinin çehrelerine benzeyen, ağaçlıklar arasında gezinirken ayaklar altında çıtırdayan yaprakların manasız ifadesiyle hükümet adamlarını düşündüren bu üzüntülü mevsim yine geldi."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN