Çocuk edebiyatı nedir? Çocuk gözünden romanlar listesi...
Okuma alışkanlığı kazandırmada önemli rol oynayan çocuk edebiyatı; farklı dünyaya, derinliğe ve zenginliğe merdiven olan kitaplar ile çocuklara keşfetmeyi, anlamayı, yorumlamayı ve iç dünyalarını zenginleştirmeyi amaçlar. Peki, çocuk edebiyatı nedir? Hayatı çocukların gözünden anlatan eserler nelerdir? Sizler için çocuk edebiyatına dair bilgileri derledik…
Giriş Tarihi: 09.02.2020
16:08
Güncelleme Tarihi: 09.02.2020
17:01
İnsan kişiliğinin temellendirilmesinde çocukluk dönemi önemli bir role sahiptir. Bu noktada çocuğun her yönüyle nitelikli bir birey olarak yetişmesi için çocuk edebiyatına büyük bir pay düşer. Sözlükte çocuk, "Bebeklik çağı ile ergenlik çağı arasındaki gelişme döneminde bulunan insan" olarak geçer. Edebiyatın edep kökünden gelmesi ve muhatabının da insan olması bu tanıma ayrı bir değer katar.
Çocuk edebiyatı metinleri bütün dünyada olduğu gibi bizde de önce sözlü gelenek içinde oluştu. Daha çok dini ve milli kaynaklara dayanan bu metinler sonradan derlenip yazıya geçirilerek çocuk edebiyatının temelleri atılmış oldu. Fakat destan, masal, efsane, halk hikâyesi, hayvan hikâyeleri, bilmece, ninni, tekerleme ve manilerden oluşan bu zengin malzeme, yazılı anlatımın gelişmesi ile eski önemini kaybetmeye başladı.
Çocuk edebiyatı hakkında bilgiler...
Çocuk edebiyatı okuma kültüründe önemli bir yere sahip olduğu için, okuma alışkanlığı kazanımına da büyük etkisi vardır. Çocuklara ayrıca farklı deneyimler kazandırır; başka insanları, yerleri ve zamanları yaşatır, kendi dünyalarını anlama ve yorumlama olanağı sağlar. Problem çözme becerilerini geliştirir, insan davranışının iç yüzüne ışık tutar ve anlayış kazandırır, duygu paylaşımı sağlar, merhamet duygusunu geliştirir.
Çocuk kitapları , biçimsel özellikleri (dış yapısı) ve içerik özellikleri (içyapısı) açısından çeşitli kriterlere uygunluğu çerçevesinde değerlendirilir. Biçim açısından değerlendirirken; kitabın boyutu, kâğıdın cinsi, yazının puntosu (boyutu) sayfa düzeni, resimler dikkat edilmesi gereken hususlardır. Kitabın boyutu kolay okunur olmasına fırsat vermeli, kitap hacim ve ağırlık yönünden taşınabilir olmalıdır.
Çocuk kitaplarında kaliteli bir kâğıt kullanılmadığı zamanlarda kullanılan renklerin baskı kalitesinin düşmesine, yazıların iyi okunmamasına ve kolay yırtılmasına sebep olur. Bu durum okuma alışkanlığını olumsuz yönde etkileyerek okuma isteksizliğine sebep olur. Bu nedenle kullanılan kâğıt mat, dayanıklı, birinci veya ikinci hamur kâğıt olmalı.